+381641111253 gradzasvenas@gmail.com
понедељак, 11 децембра, 2023
SaopštenjaAktuelnostiОстале вести

Без „уградње“ -нема изградње!

На територији Града Сремска Митровица (укључујући и села) у задњих неколико година све велике инфраструктурне пројекте које финансира град Сремска Митровица или кроз суфинансирање са другим нивоима власти, изабрани извођачи радова су привредна друштва изван Сремске Митровице и то друштва повезана са СНС-ом, махом из Београда, Новог Сада и Ниша!

Новоизграђеним објектима са којима се хвали данашња власт као да их је из свог џепа финансирала, а не средствима свих грађана кроз пореске обавезе и друге све веће намете, представља као своје и на основу истих припремају изборну кампању, „мажући“ својим суграђанима очи причама да су богомдани и да без њих ничега не би било!

Класичан пример су објекти основне школе, домови културе, базен, подвожњак и други за које су закључени уговори са извођачима радова, а да су сви листом регистровани изван Сремске Митровице.

Рецепт који годинама примењују је следећи:

– Прво се услови тендера (јавне набавке) договоре из централе картела пеко разних повереника, Зобеница и друге братско-страначке линије;

– Након тога се расписује тендер уз услове које могу да испуне таргетирана привредна друштва;

– После спровођења тендера ( јавне набавке) закључује се уговор.

Уговор који је закључен са извођачем радова потписан је по драстично већим ценама од реалних, а наком потписивања уговора исти ти извођачи закључују уговоре са подизвођачима по знатно нижим ценама.

Чија је разлика, шта мислите?

Но, ни то им није било довољно па су тако ангажовани извођачи радова чак и за оне радове које су делимично сами изводили ангажовали раднике из Сремске Митровице, а по окончању посла и њима остали дужни по више стотина хиљада и милиона динара!

Поред радника, многим подизвођачима који су углавном квалификовани да изводе предметне радове и који су углавном са подручја Сремске Митровице, али само то, не и да буду директно извођачи јер онда не би било простора за тал и договоре, не изврши се исплата комплетно уговорене вредности радова па тако и они остану закинути за по неколико милиона динара!

Такође, исти ти ангажовани страначки извођачи радова директно су оштетили и предузећа из других сфера привреде са територије нашег града као што су ресторани, превозници и други, не измирујући своје обавезе на име хране, пића, смештаја, превоза и других услуга.

Наравно све од наведеног врло добро је познато локалним функционерима али им очигледно није у интересу решавање оваквих проблема под изговором да нису надлежни, а стварно из разлога што се не питају ништа и спроведе наређења хијерархијског повереништва странке!

Митровчани да ли сте знали ово и шта имате да кажете?

Ако нисте, мало се распитајте, питајте ваше комшије, пријатеље који се баве грађевином или се крећу у одређеним круговима па ће вам бити јасно колико нас краду и колико привредних друштава, предузетника и физичких лица су „завили у црно“!

Немамо ништа против да се нешто гради и ради али се бринемо и занима нас колико то кошта све нас заједно, јер ми плаћамо све оно на основу чега професионални политички манипулатори граде свој „имиџ“ и енормно се богате кроз коруптивне тендере!

Патриотски, нема шта!

Leave a Response