Informacije o našem radu

BUDŽET GRADA ZA 2022.-IZBORNI I POLITIČKI 1.deo

1.1kviews

Poslednja sednica Skupštine Grada imala je čak 30.tačaka dnevnog reda, pa je potrajala do 16 sati. Među posebno važnim tačkama bio je Nacrt budžeta Grada za 2022.godinu, o kome se diskutovalo skoro 3 sata. Nacrt budžeta ima 115. strana, a tu su dokumenti o planu poslovanja Javnih preduzeća, predlozi za povećanje zarada u Javnim preduzećima, a paralelno s tim i predlozi za povećanje cena usluga. Pa kako da povećamo zarade, ako nemamo odakle? Lakonsko rešenje se našlo pa su podignute cene usluga za 7%, baš koliko iznosi i povećanje zarada! Hvala građanima našeg Grada koji su omogućili zaposlenima u Javnim preduzećima “Komunalije”, “Vodovod”, “Srem gas” da ne osete skok cena od 20% i rast inflacije od 7%. Jeste da će njihovi džepovi biti plići za isti taj postotak, “al’ čast je čast, a vlast je vlast”-kako je pevao naš Panonski mornar. A vlast, (čitaj:skupštinska većina- koalicija SNS-SPS-Mitrovačka alternativa) “ručice podižu vešto”(isti autor, pesma:Nikad kao Bane). Jedino smo mi iz GG”Grad za sve nas” govorili o tome da se sav teret krize svaljuje na pleća građana i da vlast kao službenici svih građana treba da brinu o dobrobiti ljudi koji su im dali poverenje, a ne samo za uskostranačke interese. Ali, nisu oni tu da misle, predlažu, zastupaju svoje stavove- tu su da glasaju kako im je naređeno. I glasali su: 35 glasova ZA, nas 11 PROTIV-PROTIV POVEĆANJA CENA SMEĆA, VODE, ZARADA, NAKNADA ZA ČLANOVE Upravnih i Nadzornih odbora, a po leđima svih nas. Naš odbornik Miloš Milenović je hrabro istupio i rekao da do ovog povećanja cena ne bi moralo doći da su otpušteni svi fiktivno zaposleni po JP, a kojih ima preko 150. To su svi oni koji su zaposleni po stranačkoj liniji, dobijaju plate a ne znaju ni gde im je radno mesto niti iko od zaposlenih zna da ove osobe tu i rade. A to nisu zarade u visini minimalaca, već vrlo visoka primanja.
Svi oni koje pozdravljate kao odbornike i načelnike, i više rangirane karijerne političare u pokrajinskim i republičkim strukturama, kojima sa usana ne silaze floskule tipa “dobrobit svih građana našeg Grada”, “Interes svih građana” i slično, podržavaju ovaj parazitski sistem jer su učestvovali u njegovom razrađivanju preko dvadeset godina. Kod nas nema žutih lopova. Svi su se integrisali u trenutnu koaliciju, kohabitiraju i koegzistiraju kao parazitski sistem na našim leđima. A mi sviknuti na to, ogovaramo baš kako kaže Marčelo u svom poslednjem hitu-JBG!

Govorila sam im kako smo prozreli njihov razrađen sistem lokalne samouprave i javnih preduzeća tzv. “duplog zavlačenja ruku u džepove” nas-građana, ali niko od prisutnih nije izašao da me demantuje niti da negira. Da ukratko objasnim: budžet Grada se puni kroz poreze, doprinose svih nas i onda od tog novca se razvija grad. Tako bi bar trebalo biti. Ipak, ponovno zavlačenje ruku u džep ide preko “napumpanih” cena usluga Javnih preduzeća, koje su iznad zbira ukupnih troškova koji se po metodologijama obračuna uračunavaju u cenu, koja aminuje Skupštinska većina, pa onda ta preduzeća ostvaruju dobit koju po zakonu dele sa osnivačem u visini 50%-50%. Tako npr. naše “Toplifikacije” ostvare neto dobit u godinu dana od 50 miliona dinara, pa onda uplate pola od te sume na račun lokalne samouprave kao osnivača, a za ostalo što im je preteklo, traže povećanja zarade što im ovi opet izglasaju. Pa kako neće kad im ovi prvi čine uslugu! Ruka ruku mije. A sve preko naših leđa!!!

Podsećam sve vas da u Zakonu o javnim preduzećima („Sl. glasnik RS“, br. 15/2016 i 88/2019) piše da su javna preduzeća osnovana : ”radi obezbeđivanja trajnog obavljanja delatnosti od opšteg interesa i redovnog zadovoljavanja potreba korisnika proizvoda i usluga; razvoja i unapređivanja obavljanja delatnosti od opšteg interesa. Nisu osnovani da budu komercijalna preduzeća čiji je cilj sticanje dobiti, već opšti interes.
Ali, ko za to mari. Samo neka je nama dobro, a sistem javnog medijskog ispiranja mozga i latentnog pritiska i ucene biračkog tela radi bolje nego ikad, posebno kada polovinom decembra medijima podelite još 15 miliona NAŠIH para, veselju kraja nema. Ko brine što najveće selo u Srbiji Laćarak, nema kanalizaciju, što sedište Sremskog upravnog okruga nema bioskop, kulturni centar, odgovarajuću Muzičku školu, što imamo najlošiju putnu infrastrukturu u Sremu, preorane trotoare i nemamo bici staze, samo neka je veselo i široko. Nastaviće se…

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu sa i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response