Informacije o našem raduAktuelnosti

„ГРАД ЗА СВЕ НАС“ НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ РУДАРЕЊА ЛИТИЈУМА У СРБИЈИ

576views

На Видовдан, у Лозници, дивном месту на западу Србије , испред Вуковог дома културе, окупило се више хиљада људи и активиста из Србије и Републике Српске, да се успротиви одлуци Владе Републике Србије и Републике Српске, да се одобри пројекат рударења литијума у долини Јадра, јединственом систему усаглашеног биодиверзитета између природе и човека.

Као што рече једна од говорница, није ово скуп на позив СЕОС-а, већ позив Мајке Србије, а позив мајке се не одбија.

Стога је и наша ГГ „Град за све нас” кренула пут Лознице да стане у одбрану наших природних добара и уз људе који се боре за голу егзистенцију и стоје на бранику очувања резерви воде, здраве хране и природних лепота земље која нас храни.

Један од говорника, проф. др Ратко Ристић је скренуо пажњу и на кости десетина хиљада ратника из 1. и 2. светског рата који су дали своје животе да би одбранили свој кућни праг, а сада у миру ми ради 30 сребрњака предајемо странцима оно што нам је Бог дао. Објаснио је како ће рудник трајно утицати на воде и флору и фауну Србије, јер је планирано да се рудари на чак 40% територије Србије.

Ту су били и представници народа који се бори против рударења на Хомољским планинама, постављања малих хидро електрана на Старој планини, али и наши људи из Републике Српске, којима се исто спрема. Зато председници ове две земље, руку под руку иду и дају легитимитет одлукама двеју Влада, јер имају исту агенду која се спрема – продаја земље, природних ресурса и добара ради личног богаћења. Запад ће развијати Зелену агенду, а ми смо опредељени да будемо жртвовани за њихове електричне аутомобиле и здрав ваздух. Када поставите корумпирану власт, нема тога што се не може урадити и циља који се не може постићи.

Златко Кокановић и Драган Симоновић су као домаћини породица који вековима живе и раде на плодним обронцима Рађевине и обалама Јадра, исказали су људски вапај и револт да неће да неко, ко никад није запрљао руке земљом и зарадио своју кору хлеба, рапродаје њихову дедовину и избацује их са кућног прага. Одбијају да предају оно што им вековима припада по божјем и људском закону – приватној страној компанији која је преко век и по позната по трајној корупцији и девастацији животне средине и изазивању ратова.

На протесту је било још наших Митровчана из опозиционог корпуса и активиста, али не и из Зелене одборничке групе наше градске Скупштине, која се бави еколошким проблемима само декларативно. Зар ово није место где требате да се појавите? Или је управо ово био лакмус на коме се видео стварни интерес и опредељење Зелене одборничке групе, а то је само формално прешалтавање владајуће клике у зелену опцију кад кола крену низбрдо.

Leave a Response