Informacije o našem radu

    HEKTARI KAO RASTEGLJIVA KATEGORIJA

1.3kviews

   Grupa građana „Grad za sve nas“ koristi svaku prilku da na sednicama Skupštine iznese svoje stavove u vezi zaštite javnog dobra i prava stanovništva Sremske Mitrovice na zdravu i očuvanu životnu sredinu. „Frljanje hektarima“ uz nepoštovanje procedura i planskih, ali i zakonskih dokumenata, kao i nedorečenost Plana detaljne regulacije, koji ostavljaju prostor za građevinske malverzacije, a na štetu naših građana, bio je motiv da naš odbornik,  dr Stevan Orelj izađe za govornicu:  

„Rešio sam da izađem iz svoje komforne zone kao lekar i da se pozabavim ovim problemom detaljne ragulacije stambenog bloka koji obuhvata ulice: Ćukovac, Jovana Cvijića, Save Kovačevića u užem jezgru ili centru Mitrovice.  Ovde ima nekoliko članova koji obuhvataju ovaj PDR, u članu 2, kaže se da obuhvat plana ima preliminarnu površinu od oko 3,42 hektara i da okvirna granica planskog područja, preliminarno zauzima prostor oko 3,42 hektara. Zašto je to bitno, videćete kad vam pročitam član broj 6, koji kaže da Plan detaljne regulacije stambenog bloka sada ima površinu od oko 4,5 ha i izrađuje se na osnovu potrebe investitora, koji će ulagati na tom području. Znači dolazimo sa 3,42 ha, na 4,5 ha. Ja ne znam da li ja to dobro računam?

 Plan se pravi za potrebe privatnog investitora! Ne znamo ni ime ni prezime investitora, ni šta će se graditi na tom potezu, takođe se ne zna. Privatni investitor koji dobije to na aukciji ili već kako će se to po zakonu definisati, može da izgradi šta god hoće.  Može da izgradi i nuklearnu elektranu i višespratnicu.

Da vas podsetim PDR iz 2009. godine govori da se na ovom prostoru mogu praviti samo porodične kuće. Republički zakoni regulišu da učešće građana bude sve veće i veće i sve značajnije u prostornom i urbanističkom planiranju, na to nas obavezuje zakon i strategija održivog razvoja! Ja opet kao lokalni odbornik,ne znam ni za čega ću glasati, za koji detaljni regulacioni plan… Niko od mojih sugrađana, komšija koji žive na tom potezu nije konsultovan. Samo se pitam, da li će u nekom periodu, na ovom potezu osvanuti neka zgrada, šoping centar?“

  Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response