Kolumne

Интервију са др Стеваном Орељом

512views

Доктори у политици и нису нека новост. Наш народ као да воли да на изборним листама види оно „др“ испред имена. Шта је Вас мотивисало да уђете у политику?

– Нажалост, доктори у политици су сувише честа појава. Моји мотиви су помало алтруистички и анахрони, али са моралног становишта потпуно оправдани, јер живећи у новој нормалности, у којој је све наглавачке постављено, решио сам да активно учествујем у наизглед неравноправној борби са добро организованим политичким противником – који континуирано више од десет година разара наше друштво и биолошки потенцијал. Вероватно је било паметније да се држим строго професије, премда бих се лично кајао ако бих себи једног дана могао пребацити то да сам пасивно посматрао општу пропаст, а да ниста нисам предузео.

Шира јавност је за Вас чула када сте у јеку пандемије Ковид 19 добили кривичну пријаву. Шта се заправо догодило?

– Због својих ставова, односно спремности да браним интерес јавног здравља сам лично, на неки начин, опоменут или кажњен са бесмисленом кривичном пријавом пре 2. године, а све због залагања да се објави реално стање броја пацијената у једном тренутку на одељењу Ковида у Општој болници у Сремској Митровици.

Често сте са скупштинске говорнице причали и о проблему квалитета ваздуха у нашем граду. Како ту стоје ствари?

– Као локални одборник сам у протекле скоро три године инсистирао на поштовању законских оквира у заштити јавног здравља. Константно сам јавно упозоравао на екошки проблем квалитета ваздуха у нашем граду и упозоравао да Град партнерски, „са Металфером“, купи филтер и тако покаже одговорност према свим грађанима Сремске Митровице. Покушао сам да анимирам Градску управу за социјалну заштиту и заштиту животне средине, да повећају улагања у локалне здравствене установе, Дом здравља и Општу болницу.

Да ли је могућа промена овог стања без промене власти?

– Чини се да је пред свима нама дуга и наизглед немогућа мисија, али само онај ко се није ухватио у коштац са проблемима није решио исте. Желим да дам свој допринос промени система у нашој локалној заједници и зато сам се прикључио Групи грађана „Град за Све нас“.

Leave a Response