Informacije o našem radu

IZUVANJE GRAĐANA IZ CIPELA ZA OBUĆU KOJU (NE)NOSE KOMUNALCI

Sednicu Skupštine Sremske Mitrovice, održanu 12.10. 2021. obeležili su vatreni govori naših odbornika, а poslovanje JKP „Komunalije“ posebno se izdvojilo svojim neverovatno velikim troškovima na nekim stavkama… na primer 8 miliona dinara potrošeno je za odela i zasebna stavka – cipele, bukvalno svih zaposlenih (radili na terenu ili u kancelariji) . Sve u svemu, naš tim je izveo jednostavnu računicu, 2 miliona dinara kada se podeli na broj zaposlenih u “Komunalijama”, par HTZ cipela košta 15.000,00 dinara. Kad smo ukucali u Gugl pretraživač marku ove obuće, gle čuda cena istih cipela za pojedinačnu kupovinu iznosi 2.800,00din.!

Naš odbornik Uroš Vozarević je sve ovo studiozno analizirao i postavio je više pitanja direktoru Radoslavu Jevremoviću vezanih za bahato trošenje novca naših sugrađana, očigledno dirigovano sa viših instanci, koje odavno budžetski novac doživljavaju kao SNS plen namenjen privilegovanim pojedincima :

“ JKP „Komunalije“ je u zadnjih par godina, kompletno bilo likvidno i dičilo se da je imalo samo lizing za vozila i oruđa koja su im zaista potrebna i koja čine „Lepo lice Mitrovice“.

Sada se diže odobren kredit od 90.000.000,00 (od čega se 30.000.000,00 odmah koristi za likvidnost) za nabavku službenih vozila i još jednog kamiona koji ćete takođe uzeti na lizing, a koliko smo upoznati, neka službena vozila ste već uzeli, a u ovom materijalu koji smo dobili, nisu prikazana… rekao bih da bi novca bilo dovoljno i bez kredita, da ste manje trošili na muziku koju ste vodili iz Sremske Mitrovice na radničke igre, da ne kupujete službene mazda – džipove, da se ne kose privatne vikendice po Erdeviku, Vrdniku, Ležimiru i za to još i koriste radnici i oruđe JKP „Komunalije“. Da li zato uzimamo osuđena lica da vrše radove i usluge trećim licima, jer ta osuđena lica obezbeđuju 100% diskreciju i ne pričaju po čijim voćnjacima i placevima idu na pomenutim lokacijama ?!

Da li ih uzimate jer vaši nezadovoljni i uzbunjeni radnici, koji više ne prezaju da nam prenose svakojake informacije o lopovluku i malverzacijama koje se svakodnevno dešavaju u JKP odbijaju da učestvuju u istim !!!? Dokle će mašine i ljudi da rade u privatnim atarima, vikendicama, voćnjacima za „dž“!!!?

Preduzeće vrši regulaciju sredstava na taj način što se umanjuju troškovi zarada privremeno – povremenim poslovima za 10.000,00 dinara, a povećavaju se za isti iznos troškovi za usluge angažovanja radnika od strane privrednog društva za obavljanje poslova kod naručioca.

Da li mi ovde pričamo o KP domu i njihovoj radnoj snazi koju rentirate? I da li mi njima treba da isplatimo ovih 57. miliona dinara koliko ste naveli?

Pored poskupljenja koje ste imali početkom godine, pa sad sredinom godine, vi opet dižete kredit, a niste ni dve sijalice zamenili. Oko energetske efikasnosti ništa nije pipnuto. Čemu izjednačenje cene za fizička i pravna lica?

U tabelama koje ste nam dostavili, napisali ste da je najmanja isplaćena zarada u JKP 50.571, 00 dinara. Vas, direktore, kao javnog izvestioca i direktora JKP „Komunalije“ molim da izađete za govornicu i da mi kažete koliku platu ima radnik parking servisa, ovaj što je na terenu?

Ja imam informaciju da oni imaju par stotina dinara iznad minimalca i ako rade jednu ili dve subote, možda imaju oko 40.000, 00 dinara. Te plate su javna informacija. Za naknade članovima odbora potrošili ste 12.000.000,00 dinara sa 63.000, 00 dinara mesečnih primanja za tri člana. Među ta tri člana je i vaš partijski drugar koji tu u „Komunalijama“ pliva već izvesno vreme, pa mu je potrebna i plata i nadzorni odbor i Bog zna šta još… Dnevnice službenog puta 863.000, 00 dinara! Naknada troškova na službenom putu 1.350.000,00 dinara. Znači oko 2.200.000,00 dinara su ti službeni putevi. Fotoaparati150.000, 00 dinara. Taj fotoaparat što koristi sedam zaposlenih na terenu (ostali su svi u kancelariji) košta oko 7,5-8.500,00 dinara, ista marka, isti model, isto sve…

Za zaštitnu opremu ste potrošili 6 miliona dinara, SUPER! Bavite se takvim poslovima da bezbednost i treba da bude na prvom mestu, ali imam pitanje vezano za obuću… Ukupno imate 176 zaposlenih, 42 su u administraciji, prostom računicom imate 134 izvršioca, pretpostavljam da PR, menadžment, radnici na pijaci, ne zadužuju te radne cipele. Dva miliona dinara podeljeno na 134 radnika, izađe da je ta jedna cipela koja je kineska i koja je jedina kod koje u uputstvu za upotrebu piše „izujte se ispred kuće“ košta 15.000. 00 dinara! Gledajući ove radnike parking servisa, zelenila, osuđena lica, oni su svi u ovim kineskim cipelama za dve i po, do tri hiljade dinara. Da li je to opet, neki tender sa Petrovca na Mlavi, preko Bosuta do Vodne kao ona afera sa loptama ili je to opet neka malverzacija koju će građani Sremske Mitrovice da plate 2 miliona dinara? Zašto zaštitna obuća nije potpala pod stavku zaštitne opreme? Vi ste ukupno dali 8.000.000, 00 dinara za 134 izvršioca, uključujući i šefove i podšefove… Nabavka brezovih metli iz 2020. sa 120.000,00 porasla je na 750.000,00 dinara u 2021.godini. Brezove metle? Imamo ih dakle, kupili smo, a ulica Ribarske obale nepočišćena, trava od 1,5m, oboreno drvo u Bloku B, šta čekate, da padne na neko dete? To je vaša dužnost, obaveza i ugovor prema ovom gradu. Poenta cele priče je da ste potrošili silan novac na pogrešne resurse, koristite službena vozila kao da su vaša lična i trošite gorivo koje su građani platili.“

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response