Informacije o našem radu

JKP „Toplifikacije“-mesto gde cvetaju ruže

2kviews

Na poslednjoj sednici skupštine Sremska Mitrovica, na kojoj je tema bio i program poslovanja u JKP „Toplifikacija“ za 2022, ispred GG “Grad za sve nas” o blagostanju i abnormalno visokim platama u ovom preduzeću govorila je odbornica Kristina Dragišić:

“Danas govorim u ime desetina sugrađana koji su mi se požalili na cenu, ali i kvalitet daljinskog grejanja.
Danas želim da vas pitam, direktore, da li vas nije sramota da podižete i tako visoke plate u vašem preduzeću u sred zime i energetske  krize? 
Jel moguće da je plata od 163.545 dinara neto nedovoljna, pa mora da se „popne“ na 175.000 dinara što je tačno 1.500 €!!! To su 3 plate lekara opšte prakse ili polugodišnje primanje negoveljice. I tako 4 puta, imajući u vidu da od 40 zaposlenih u „Toplifikacijama“ ima čak 4 direktora. Najniža zarada spremačice-kurirke je 60.000 dinara neto, što je približno zaradi profesora! Kuriozitet je korekcija mesečne naknade za članove Nadzornog odbora sa 43.884 na skoro 50.000 dinara! Napominjem da se Nadzorni odbor sastaje 2 do 3 puta godišnje, ali nadoknada stiže mesečno.
Alal vera! 
E sad nam je jasno zašto je  cena mitrovačkog daljinskog grejanja odmah iza Beograda po ceni. Sad nam je jasno zašto plaćamo istu cenu i leti i zimi, iako mnogi gradovi i opštine imaju nižu letnju tarifu (od 2 do 3.000 din) kojom izlaze u susret svojim korisnicima.
Da podsetim sve ovde prisutne direktore javnih preduzeća, koji horski traže od nas (Skupštine), povećanje svojih već enormno visokih primanja za 7%, da su javna preduzeća osnovana da budu na usluzi građanima, a ne da budu komercijalna i da se brinu isključivo o sticanju profita. Tačnije, ne treba da ostvarujete milionske dobiti kojom posle punite gradski budžet i tako se „revanširate“ gospodarima koji su vas tu postavili. Posebna je priča da ne postoji transparentni izveštaj gde su te desetine miliona potrošene kad se uplate na račun Grada.
Da pojasnim, prošle 2020. godine koja je ostavila planetarni pečat zbog pandemije, a ovde ostavila mnoge bez posla i zarade, vi ste gospodo ostvarili neto dobit od 50 miliona dinara!!! Podelili ste to sa osnivačem Gradom Sremska Mitrovica. Niti u jednom trenutku niste pomislili na građane niti odgovorili na inicijative naše GG „Grad za sve nas“ da se ljudima otpišu dugovi, smanje porezi i nameti, da grad preuzme obavezu plaćanja troškova vrtića, udžbenika i prevoza na konto odbornickih nadoknada, kao i mesečnih apanaža članova Upravnih i nadzornih odbora. Pravili ste se „mrtvi“ na dešavanja u društvu i privredi. Sad čitamo da ćete i ove godine ostvariti sličnu dobit zahvaljujući nižoj ceni energenata. Kad poskupe energenti odmah korigujete cene usluge, a kad su dve godine zaredom one u padu, kupite kajmak i delite dobit kao razbojnici u noći.
Cena grejanja je u našem gradu 121 dinar(sa PDV), dok je u Novom Sadu 108,28 din/m2, a u Loznici čak 43,42 din/m2. Na 7.mestu smo po skupoći potrošačke korpe, po izveštaju Ministarstva privrede i turizma.
Vi, gospodo, imate obavezu po Zakonu o energetici, da pre svake grejne sezone formirate cenu toplotne energije na osnovu kretanja cene energenata u toj godini a po Metodologiji za određivanja cene toplotne energije. Pošto niste to učinili osim što ste prekršili zakon, oštetili ste i građane-korisnike usluga daljinskog grejanja. Otud ovoliki viškovi i otud ovako astronomske plate.
Pa, Vi gospodine direktore, imate veću zaradu od vašeg predsednika i ministra!
Jedino oko čega ste se potrudili jeste da napravite listu uslova koju vaš korisnik mora da ostvari ne bi li se isključio iz sistema daljinskog grejanja. Zadovoljavanje svih tih uslova košta blizu 3.500 €, pa su ljudi primorani da ostanu tu gde jesu iako su nezadovoljni kako cenom, tako i kvalitetom grejanja.
Na kraju apelujem na vašu svest i savest i pozivam vas da makar sad izađete u susret građanima i korisnicima pa u narednom periodu date predlog ovoj Skupštini da se razmotri uvođenje niže, letnje fiksne cene, a u jesen predlog cene koji će biti usklađen sa cenom energenata, pa i po cenu nižeg profita, ali većeg zadovoljstva korisnika.
To bi na sva ova poskupljenja koja nam daje Vlada i vi iz svih JP od 2022.bilo veoma bitna komponenta za vašu afirmaciju i reklamu. Tako ne biste morali trošiti milion i po na marketing, već bi vam zadovoljni korisnik bio najbolja reklama.”

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, partite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response