Остале вести

KAKVU VODU PIJEMO? 

1.1kviews

Gotovo svi su zapazili da se sa pijaćom vodom u našem gradu dešava nešto što bi, u najmanju ruku, mogli nazvati čudnim.

Očigledno je da je kvalitet vode koju pijemo upitan. Za tu tvrdnju ne mora biti niko posebno stručan, dovoljno je da je naspete u neku posudu i pogledate.

Čak možete i da je omirišete.
Probudićete sva ona čula koja bi, kada je voda u pitanju trebala da izostanu,jer naša voda ima i boju i miris i ukus.

Ono što znamo jeste da voda za vodosnabdevanje Sremske Mitrovice dolazi iz plitkih podzemnih voda.
Te vode na našem području zahvataju dva izvorišta -„Kurjakovac“ kod Martinaca i „Staro izvorište“ u Sremskoj Mitrovici.

Na „Kurjakovcu“ postoji 10, a u Sremskoj Mitrovici 4 subarterska bunara ukupnog kapaciteta 660 l/s.

Sva izvorišta su zaštićena u skladu sa Pravilnikom o određivanju i održavanju zona sanitarne zaštite.
U skladu sa tim, na ovim lokacijama nije moguće odlaganje smeća, hemijsko tretiranje zemljišta, izgradnja objekata i druge aktivnosti, koje bi mogle na bilo koji način da ugroze kvalitet vode.

Iz tog razloga na ovom zemljištu, gde se nalaze bunari u blizini Martinaca, godinama je sejana detelina i zemljište nije hemijski tretirano i jedino što može da se seje je trava za otkos i dekorativno rastinje koje ne podleže hemijskom tretmanu.

Šta se onda dešava sa vodom?

Možda je odgovor u tome što je krajem prošle godine ovo zemljište dodeljeno u zakup licu, koje očigledno ima podršku moćnika ovog grada, pa je na samom području gde su bunari za vodosnabdevanje i koje bi trebalo biti zaštićeno, posejalo ni manje ni više nego suncokret!

Meštani pričaju kako je posuto preko 500 kg veštačkog đubriva po hektaru i kako se to zemljište uveliko hemijski tretira.

Da li u tome leži odgovor na pitanje -šta nam se to dešava sa vodom?
Da li to znači da nas neko svesno truje?
Na kraju, ko je dao saglasnost i čija će biti odgovornost za sve što je učinjeno?

S ‘ obzirom na navedeno i slike sa lica mesta, koje govore u prilog tekstu, naša grupa građana ima pitanja za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislava Nedimovića:
-Da li se na izvorištu „Kurjakovac“ uzgaja organski suncokret, po uzoru na čuveni organski paradajz u Jovanjici, što isključuje posledice po ispravnost pijaće vode?

-Da li će se izvršiti nezavisna analiza zemljišta u zaštićenom delu izvorišta?

-Šta će se desiti ako se ispostavi da je zemljište hemijski tretirano i ko će biti odgovoran za ugrožavanje zdravlja naših sugrađana?
Stručnjaci u ovoj oblasti upozorili su na faze uzgajanja suncokreta:
„Đubrenje ide obavezno jer nema prinosa i to preporuka je oko 150kg/ha azota, oko 80kg fosfora i obavezno oko 300kg kalijuma po ha. Neko koristi i stajnjak i to oko 25t/ ha u jesen. Ako koristi stajnjak redukuje đubivo. Herbicidi neizbežni kroz obradu protiv korova i to uglavnom posle setve, a pre nicanja za suzbijanje uskolisnih korova. Neko koristi i totalni herbicid pre setve. Nadalje sigurno zbog oštecenja insektima ( kao biljne vaši …) prska se fungicidima i insekticidima i to sigurno ,, nekoliko puta“ zavisi od godine. Inače suncokret na isto zemljište ide svakih 4 do 6 godina.Vrlo je osetljiv. Ako se želi zdrav i dobar prinos mora se tehnologija ispoštovati.“

Leave a Response