Остале вести

КАКВУ ВОДУ ПИЈЕМО?

Готово сви су запазили да се са пијаћом водом у нашем граду дешава нешто што би, у најмању руку, могли назвати чудним.

Очигледно је да је квалитет воде коју пијемо упитан. За ту тврдњу не мора бити нико посебно стручан, довољно је да је наспете у неку посуду и погледате.

Чак можете и да је омиришете.
Пробудићете сва она чула која би, када је вода у питању требала да изостану,јер наша вода има и боју и мирис и укус.

Оно што знамо јесте да вода за водоснабдевање Сремске Митровице долази из плитких поџемних вода.
Те воде на нашем подручју захватају два изворишта -„Курјаковац“ код Мартинаца и „Старо извориште“ у Сремској Митровици.

На „Курјаковцу“ постоји 10, а у Сремској Митровици 4 субартерска бунара укупног капацитета 660 л/с.

Сва изворишта су заштићена у складу са Правилником о одређивању и одржавању зона санитарне заштите.
У складу са тим, на овим локацијама није могуће одлагање смећа, хемијско третирање земљишта, изградња објеката и друге активности, које би могле на било који начин да угрозе квалитет воде.

Из тог разлога на овом земљишту, где се налазе бунари у близини Мартинаца, годинама је сејана детелина и земљиште није хемијски третирано и једино што може да се сеје је трава за откос и декоративно растиње које не подлеже хемијском третману.

Шта се онда дешава са водом?

Можда је одговор у томе што је крајем прошле године ово земљиште додељено у закуп лицу, које очигледно има подршку моћника овог града, па је на самом подручју где су бунари за водоснабдевање и које би требало бити заштићено, посејало ни мање ни више него сунцокрет!

Мештани причају како је посуто преко 500 кг вештачког ђубрива по хектару и како се то земљиште увелико хемијски третира.

Да ли у томе лежи одговор на питање -шта нам се то дешава са водом?
Да ли то значи да нас неко свесно трује?
На крају, ко је дао сагласност и чија ће бити одговорност за све што је учињено?

С ‘ обзиром на наведено и слике са лица места, које говоре у прилог тексту, наша група грађана има питања за министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислава Недимовића:
– Да ли се на изворишту „Курјаковац“ узгаја органски сунцокрет, по узору на чувени органски парадајз у Јовањици, што искључује последице по исправност пијаће воде?

– Да ли ће се извршити независна анализа земљишта у заштићеном делу изворишта?

– Шта ће се десити ако се испостави да је земљиште хемијски третирано и ко ће бити одговоран за угрожавање здравља наших суграђана?
Стручњаци у овој области упозорили су на фазе узгајања сунцокрета:
„Ђубрење иде обавезно јер нема приноса и то препорука је око 150кг/ха азота, око 80кг фосфора и обавезно око 300кг калијума по ха. Неко користи и стајњак и то око 25т/ ха у јесен. Ако користи стајњак редукује ђубиво. Хербициди неизбежни кроз обраду против корова и то углавном после сетве, а пре ницања за сузбијање усколисних корова. Неко користи и тотални хербицид пре сетве. Надаље сигурно због оштецења инсектима ( као биљне ваши …) прска се фунгицидима и инсектицидима и то сигурно ,, неколико пута“ зависи од године. Иначе сунцокрет на исто земљиште иде сваких 4 до 6 година.Врло је осетљив. Ако се жели здрав и добар принос мора се технологија испоштовати.“

Leave a Response