Остале вести

Kažnjena jer je rodila decu!

Foto: Privatna arhiva
3.1kviews

Koliko predstavnici sadašnje vlasti ne vode brigu o natalitetu, već rade direktno protiv njega, govori i primer Nikoline Savić iz Martinaca, koja se prijavila na konkurs za posao nastavnika srpskog jezika, ali, nije primljena, jer je, kako piše u odgovoru na žalbu, zamislite!!!!, rešila da rodi decu!
Na stranu su stavljene sve njene kvalifikacije, činjenica da je osnovne studije završila u roku, to da nikada nije prenela nijedan ispit u narednu akademsku godinu, podatak da je master studije završila sa prosečnom ocenom 10,00 i za to dobila nagradu za najboljeg studenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu za 2016. godinu, kao najbolja u klasi te godine, to da je na fakultetu stekla znanje engleskog jezika na nivou B2, što joj omogućava da u slučaju nedostatka stručnog kadra predaje čak i engleski jezik.
Za svoja postignuća je dobila priznanje koje se ogleda u činjenici da je dve godine bila državni, a zatim dve godine opštinski stipendista.
Nije odabrana za posao nastavnika koji je u istoj školi od 2016. godine savesno i sa rezultatima obavljala jer je drugi kandidat imao zapaženije rezultate u toku rada.
Sve bi bilo u redu da komisija nije donela takvu odluku ne uzimajući pri tom u obzir to da je Nikolina Savić od juna 2018. zbog dve trudnoće u potpunosti bila odsutna sa posla i da, samim tim, nije ni mogla da postigne rezultate u datom periodu.

Kako i sama navodi, njen slučaj je samo jedan u moru sličnih primera, jedina razlika je ta što je ona izabrala da ne ćuti. Svi oni koji čitajući ovaj tekst barem donekle sebe prepoznaju u Nikolininoj priči, a koji su odabrali da ne reaguju, to rade kako ne bi trpeli posledice, kao što se i ona sama, pod pritiscima, učlanila u SNS, iako je prvi posao u školi dobila zahvaljujući direktorici, koja je smenjena, jer je zapošljavala ljude koji poseduju kvalitet, bez obzira na člansku kartu.

U Srbiji, zemlji u kojoj rapidno opada nataliteta, majčinstvo je iskorišćeno kao nedostatak i stavljeno u negativan kontekst.
Nakon intervjua za portal Nova.rs u kome je objavljeno sporno rešenje, Nikolina Savić je pretrpela digitalno nasilje kroz objave na društvenoj mreži fejsbuk i to ni manje ni više nego od strane direktorice Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ koja je tim aktom ne samo pokazala očiglednu pristrasnost i favorizovanje, nego i počinila krivično delo !
Pretpostavljamo da ju je neko obavestio o potencijalnim zakonskim posledicama takvog postupanja, jer je objava ubrzo obrisana. Međutim, dokazi su ostali.
Ono što posebno privlači pažnju i celoj priči daje novu perspektivu jeste to što je Nikolina Savić supruga dr Milana Savića, odbornika Grupe građana Grad za sve nas – Vladimir Petković, opozicione grupe koja je na lokalnim izborima osvojila 18% , a kandidatkinja primljena po konkursu odbornica Srpske napredne stranke!
Prepustićemo građanima da sami procene da li je prethodno navedeno samo slučajnost ili se radi o primeru višestruke diskriminacije i osvete političkim protivnicima koja se sada više ni ne krije.
Kao dokaz vam prilažemo rešenje direktora koje je doneto po žalbi Nikoline Savić u kome je na dva mesta jasno navedeno da je „lična odluka drugog kandidata Nikoline Savić što se opredelila za zasnivanje porodice i rođenje dece“.

Link koji je nova.rs napisala o Nikolini Savić, možete pročitati ovde ⬇️
https://nova.rs/vesti/politika/ostala-bez-posla-na-porodiljskom-zamenila-je-odbornica-sns/

Leave a Response