Informacije o našem radu

KO TO UZNEMIRAVA VLAST PITANJIMA?

2kviews

Na sedmoj sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica Grupa građana “Grad za sve nas” čini se jedina je bila zainteresovana da izađe za govornicu, diskutuje i postavlja pitanja (po svemu sudeći retorička), važna za ovaj grad i njene građane. 

Plan rada pozorišta, biblioteke i turističke organizacije za 2021. godinu, vladajuću većinu je uspavao te se malo ko pridigao, da naše govornike opomene, da postavljaju “previše” pitanja, zaboravljajući u dokonoj letargiji, da su to upravo pitanja koja postavljaju i sami građani koji ih za odgovore na ista i plaćaju. Uočavajući ozbiljne nelogičnosti i nedomaćinsko upravljanje budžetom, za govornicu je izašla naša odbornica Nataša Zec:  “Ono što je identično u svim ustanovama kulture je da je budžet u godini 2020. kada se nije ostvarilo skoro ništa od planiranog, veći u odnosu na plan za 2021. godinu i to nam implicira da novac nije potrošen u programske svrhe.Sve ustanove u ovoj godini planiraju mnogo više aktivnosti iz svog domena.Turistička organizacija je najzanimljivija, iz razloga što će u 2021. po planu imati budžet od skoro 16 miliona dinara, imaju 4 zaposlena i 12 članova nadzornog i upravnog odbora, a ni jedno lice koje ima svoj udeo u funkcionisanju ove gradske kuće nije stručan.Direktor, zamenik direktora i dva saradnika vode ovu organizaciju, dobijaju od grada 120 000 evra da privuku turiste u naš grad.Na sajtu www.tosmomi. rs podaci i fotografije su ažurirane pre par godina, ali baš ove godine planiraju 545 000 dinara da daju za benzin i putovanja za razvoj turizma.Takođe im je u planu da na poziciji MAŠINE i OPREMA, kupe nešto vezano za turizam što je veoma neophodno u doba korone, a za malih 3 miliona i sedamsto hiljada dinara.Pretvorila sam te dve stavke u tablete za decu koja imaju poteškoće u onlajn nastavi. Za 545 000 može da se kupi 90 tableta po 6000 dinara, a građani neka računaju koliko može za tri miliona i sedamsto hiljada dinara…Dakle budžet za obrazovanje je smanjen radi ovakve organizacije koja treba da privuče turiste, a ni sajt nije u stanju da ažurira godinama…u gradu sa jednim hotelom… i par etno kuća sa skromnim kapacitetom za prenoćište. Ona može da postoji, ali kada budu ispoštovani svi prioriteti.” 

Na kraju svog izlaganja, Nataša je dodala, da su u doba korone, povećane naknade članovima upravnih odbora za 20%. Da li će se neko iz vladajuće većine prenuti iz sna i pokušati da odgovori na bar neka od ovih pitanja, i proba konačno da zaradi odborničku platu, ili će, kako to oni vole da komentarišu to ostati “najlakše zarađen novac” uskoro ćemo videti.
Do tada, mi vas o svemu što se dešava iza zatvorenih vrata detaljno obaveštavamo, i čekamo da Skupština  našeg grada postane slobodna za sve medije i sve govornike, koji se bespoštedno bore za veća prava građana! 

Leave a Response