Информације о нашем раду

„Metalfer“ ekološki nefer prema građanima

Svake godine od posledica zagađenosti vazduha u Srbiji umre u proseku 6.600 ljudi, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Aktuelni Plan kvaliteta vazduha, donet na nivou države, ne sadrži precizne mere i jasne indikatore za praćenje i sprovođenje tih mera,  što ostavlja prostor za zloupotrebe.
Zbog neadekvatnih merenja suspendovanih čestica, dobijena je slika da je vazduh u našem gradu – prve kategorije!
Kako je Mitrovica postala centar crne i obojene metalurgije, građanima je jasno da taj podatak nije istinit.
Udišemo zagađen vazduh metalne industrije koji pored ugljen dioksida, sadrži i kancerogene i genotoksične materije ( pm 10 i pm 2,5 čestice) o čemu je opširnije pričao naš odbornik dr Stevan Orelj.  Iako nadležni  u našem gradu odgovorno tvrde da udišemo vazduh dobrog kvaliteta, svakom našem sugrađaninu je jasno da to baš nije tako, kada se gusti dim iz dimnjaka „Metalfera“ nadvije nad gradom, najčešće noću, a ujutru automobile zateknu prekrivene crvenim naslagama.
O ovoj temi govorio je i načelnik Gradske uprave  za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, Dražen Riđošić, bazirajući svoje izlaganje na “kratkoročnim merama” koje podrazumevaju kontrolu ložišta majstorskih automehaničarskih radionica kao i domaćinstava za koje se sumnja da koriste prerađeno motorno ulje kao gorivo. Načelnik je u te mere uvrstio i “kontrolu saobraćaja” u “ugroženim delovima grada” ali i da će kontrolisati i sankcionisati fizička i pravna lica koja koriste peći snage 55 i više kilovata.

Naš odbornik, Vladimir Petković, u kontekstu ovih “mera”, upozorio je na moguće posledice neadekvatne kontrole prljave industrije na obodu našeg grada i dao tri konkretna predloga na koji način uticati da se smanji visok indeks aerozagađenja u Sremskoj   Mitrovici.

 Prvi predlog odnosio se na česta i vanredna merenja i kontrolu “Metalfera”:  „Uradite merenja zarad dece svih nas, ako postoji volja (a ne postoji), a morala bi da postoji i moralna i zakonska! Svakodnevno! Vanredne kontrole noću! Živim u bloku B, znamo da isključivo noću puštaju sve ono što je najgore – da se ne vidi! Buka je neverovatna! Uradite vanredne kontrole, nenajavljene, noću, nemojte se dodvoravati nikome! Ne dozvolite da nas jedna firma ili korporacija koja je toliko nebitna u ovom našem sistemu, ponižava, ucenjuje, da nas maltretira, da nam uništava zdravlje! Jer imamo decu. Najgore je kad dođe do bolesti.Nemojte to dozvoliti …”

Druga predložena mera odnosila se na podsticaj građana da pređu sa loženja  drva i uglja na gas: “Svi mi plaćamo ekološku taksu. Preusmerite sredstva od ekoloških i drugih taksi na subvencionisanje domaćinstava, odnosno oslobodite građane od plaćanja naknada za priključenje na gas. Samim tim ćete ih podstaći da promene način grejanja. Pokušajte da držite cenu gasa ovakvu kakva je sada i da je ne podižete… Znam da na to ima uticaj i  Republika i uvoz i sve ostalo, ali vrlo dobro znamo da postoje agencije koje podižu cene gasa namerno, jer preko određenih agencija koje su dostupne vlasti, mora da prođe taj gas kako bi se cena podigla. Kako onda očekujete da se ljudi ne greju na ugalj i na drva?”

Treći predlog, odnosio se na ozelenjavanje grada:”Usvajanje plana detaljne regulacije koji će predvideti i prostor za parkove, i uradite “zeleni zid” oko grada!

Održite cenu gasa, podstaknite ljude da se priključuju na gas, uradite ozelenjavanje i kao krucijalna stvar, trajna kontrola „Metalfera“! U suprotnom, možemo da pričamo o saobraćaju, majstorima, efekta NEĆE BITI!!! Najbitnija od svega je danonoćna kontrola METALFERA!”

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici
https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response