Informacije o našem radu

MITROVČANI PLAĆAJU DRUGO NAJSKUPLJE GREJANJE, A DOBIT TOPLIFIKACIJE SKORO PEDESET MILIONA

1.3kviews

Na 10. sednici Skupštine grada, naša odbornica Radosava Stanković, nakon uvida u Izveštaj o radu JKP “ Toplifikacija“ , javila se za reč po toj tački i ukazala na neslaganja i nelogičnosti izveštaja i postavila pitanja koja su veoma važna za naše građane:

“ Što se tiče Izveštaja o radu i finansijskom poslovanju JKP “ Toplifikacija “ za 2020. godinu, počeću od kapitalnih ulaganja, gde se vidi da bitne stavke za funkcionisanje preduzeća nisu realizovali ili su realizovane u obimu manjem od planiranog, kao što su npr. radovi na izgradnji toplovoda i toplovodnih priključaka, rekonstrukcija i adaptacija toplovoda, ali su zato neplanski nabavljeni računari i ugrađen je video nadzor, koji takođe nije bio planiran.
Veoma zanimljiv podatak na koji nailazimo u pregledu priključenih i isključenih korisnika u 2020 godini je da je OTKRIVENO!? da je Osnovna škola “ Jovan Jovanović – Zmaj „, godinama unazad prijavljivala VEĆU površinu za grejanje od skoro hiljadu metara kvadratnih ( 974,2 m2).
Kako je moguć takav javašluk? Koliko godina je to trajalo, to nigde ne piše?
Ako računamo da je grejanje samo 109 dinara po m2, lako je pomnožiti sa 1000m2, to je mesečno oko sto hiljada dinara ( 100 000), pa puta 6 meseci koliko traje grejna sezona, dolazimo do ozbiljne cifre od 600 000 dinara godišnje. Koliko godina je to trajalo, ne zna se.
Gde je završio taj novac ?

Dalje, na materijal i rezervni delovi u stavci OSTALI, u kojoj se ko zna šta krije, a to nisu rezervni delovi, alati, inventar, niti kancelarijski materijal, potrošeno je 5.000.200, a planirano je 2.500.000 dinara! Na šta je potrošen taj novac, kada je razlika za 100% veća?

Za reprezentaciju je planirano 550.000, a potrošeno je 538 000.
Ma, bravo! Velika ušteda – 12 000, jer restorani nisu radili skoro cele godine.
Ponovo se ogromna neslaganja nalaze u stavkama ostali, gore pomenuti, drugi, koje nam ne govore na šta se tačno odnose. Volela bih da nam, ako može, izvestilac objasni šta podrazumevaju te stavke…
Sledeća stvar koja je nelogična je reklama. JKP “ Toplifikacija „, potrošila je simboličnih 1.560. 000 dinara na reklame, iako kao javno preduzeće ima monopol na takvu vrstu usluga.
Da li i ta sredstva završavaju u nezavisnim medijima, pored konkursa na kom su već dobili ista?
Finalno zapažanje je da je neto dobit JKP “ Toplifikacija “ u 2020. povećana sa 8.333.000 dinara na fantastičnih 49.815.000 dinara u 2020.
To zaslužuje jedan veliki aplauz, od svakog, ko ne zna da su javna komunalna preduzeća osnovana zarad korisnika usluga koji su stanovnici ovog grada, a ne da budu profitabilna preduzeća.

ZAŠTO JE GREJANJE U MITROVICI DRUGO PO REDU NAJSKUPLJE GREJANJE U SRBIJI?
ZAŠTO SE CENA GREJANJA I PORED TOLIKE DOBITI, NE SMANJI I NA TAJ NAČIN SE POMOGNE GRAĐANIMA DA PREBRODE OVE KRIZNE GODINE, A SAMIM TIM BI SE STIMULISALI I POTENCIJALNI NOVI KORISNICI?“

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response