Остале вести

MITROVČANIMA PONOVO POSKUPLJUJE GREJANJE

JAVNO STRANAČKO PREDUZEĆE TOPLIFIKACIJA

Kako smo obavešteni, Gradsko veće je JKP „Toplifikacija“, odobrilo povećanje cena i fiksnog i varijabilnog dela za daljinsko grejanje i za fizička i za pravna lica.

U proseku bi povećanje računa bilo oko 9%, plus PDV i to bi bio još jedan bahati potez lokalne vlasti i izvlačenje novca iz već praznih džepova nesrećnih korisnika.

Postoje dva aspekta ovog problema – prvi je taj, što priličan broj korisnika želi da se odjavi sa ovog vida grejanja, ali im je to gotovo nemoguća misija, tj. moguće je samo pojedinim, ali isključivo na njihovu štetu.

Ovaj put nećemo ulaziti u kvalitet grejanja, početak i kraj grejne sezone, eventualne havarije i sve ostale razloge zašto ti korisnici žele da prekinu svaki odnos sa JKP „Toplifikacije“ , već ćemo se baviti drugim aspektom koji „boli“ korisnike, a to je čista ekonomija.

Dobit JKP „Toplifikacija“ za 2021. godinu iznosi cca 31 milion dinara na 346 miliona prihoda, tj. 9%.
Eto, bez podizanja cena za fizička i za pravna lica, cena bi mogla da ostane ista, a JKP „Toplifikacija“ da radi bez dobiti – u korist stanovnika što i jeste razlog njihovog osnivanja.

Znači, da rade za stanovnike i korisnike, a ne 50% za sebe, a 50% za gradski budzet ( jer tako se deli dobit javnih preduzeća).
O neracionalnom trošenju, neizolovanom parovodu, rasipanju gubitaka, višku zaposlenih smo se već oglašavali i upozoravali, ali smo od vladajućih stranaka dobili apsolutnu tišinu, tj. pravili su se nenadležni. Zato su za svako povećanje cena apsolutno „zaslužni“ i činjenjem i nečinjenjem.

Odbornička grupa „Grad za sve nas“ je uvek glasala protiv povećanja cena grejanja, jer smatra da Mitrovčani ne treba da imaju drugo najskuplje grejanje u Srbiji, kako bi se sredstva naplaćena na taj način proglasila kao dobit JKP „Toplifikacija“, a to se posle prelije u stranačku kasu.
Još jedan razlog zašto nismo prihvatili izveštaj o radu ovog javnog preduzeća je taj, što ga je potpisao u to vreme v.d. direktora Slavko Sladojević, koji se suprotno Zakonu o javnim preduzećima nalazio na toj funkciji i protivpravno ga zastupao.

I na kraju, JKP „Toplifikacija“ je, kako mu samo ima kaže, javno preduzeće.
Kada mu promene status i ime u Javno komunalno stranačko SNS preduzeće, onda će ovakav njihov način funkcionisanja imati smisla.

Leave a Response