+381641111253 gradzasvenas@gmail.com
понедељак, 11 децембра, 2023
Остале вести

МИТРОВЧАНИМА ПОНОВО ПОСКУПЉУЈЕ ГРЕЈАЊЕ

ЈАВНО СТРАНАЧКО ПРЕДУЗЕЋЕ ТОПЛИФИКАЦИЈА

Како смо обавештени, Градско веће је ЈКП „Топлификација“, одобрило повећање цена и фиксног и варијабилног дела за даљинско грејање и за физичка и за правна лица.

У просеку би повећање рачуна било око 9%, плус ПДВ и то би био још један бахати потез локалне власти и извлачење новца из већ празних џепова несрећних корисника.

Постоје два аспекта овог проблема – први је тај, што приличан број корисника жели да се ођави са овог вида грејања, али им је то готово немогућа мисија, тј. могуће је само појединим, али искључиво на њихову штету.

Овај пут нећемо улазити у квалитет грејања, почетак и крај грејне сезоне, евентуалне хаварије и све остале разлоге зашто ти корисници желе да прекину сваки однос са ЈКП „Топлификације“ , већ ћемо се бавити другим аспектом који „боли“ кориснике, а то је чиста економија.

Добит ЈКП „Топлификација“ за 2021. годину износи цца 31 милион динара на 346 милиона прихода, тј. 9%.
Ето, без подизања цена за физичка и за правна лица, цена би могла да остане иста, а ЈКП „Топлификација“ да ради без добити – у корист становника што и јесте разлог њиховог оснивања.

Значи, да раде за становнике и кориснике, а не 50% за себе, а 50% за градски буџет ( јер тако се дели добит јавних предузећа).
О нерационалном трошењу, неизолованом пароводу, расипању губитака, вишку запослених смо се већ оглашавали и упозоравали, али смо од владајућих странака добили апсолутну тишину, тј. правили су се ненадлежни. Зато су за свако повећање цена апсолутно „заслужни“ и чињењем и нечињењем.

Одборничка група „Град за све нас“ је увек гласала против повећања цена грејања, јер сматра да Митровчани не треба да имају друго најскупље грејање у Србији, како би се средства наплаћена на тај начин прогласила као добит ЈКП „Топлификација“, а то се после прелије у страначку касу.
Још један разлог зашто нисмо прихватили извештај о раду овог јавног предузећа је тај, што га је потписао у то време в.д. директора Славко Сладојевић, који се супротно Закону о јавним предузећима налазио на тој функцији и противправно га заступао.

И на крају, ЈКП „Топлификација“ је, како му само има каже, јавно предузеће.
Када му промене статус и име у Јавно комунално страначко СНС предузеће, онда ће овакав њихов начин функционисања имати смисла.

Leave a Response