Информације о нашем раду

MITROVICA NIJE GRAD VAZAL, VEĆ DREVNI SIRMIJUM
(GRAD ZA SVE NAS I IZBORI ’22. GODINE)

Ova krilatica je temelj na kojem se nastala i razvija se Grupa građana Grad za sve nas, u cilju odbrane izbornog prava, koja predstavlja potvrdu građanskog subjektiviteta u odnosu na političke partije.
Odlučivanje građana na lokalu mora biti nezavisno i samostalno, jer samo tako građani ostvaruju svoje suvereno pravo i biraju svoje najbolje predstavnike. Zašto bi nama neko drugi određivao politiku, postavljao namesnika (svog pašu, a on svoje subaše). Zašto bi neko sa strane uređivao naše odnose, a da mi ne možemo stvarati svoju politiku – originalnu, izvornu.

Na ovim izborima to pitanje nije primarno, niti se može rešiti, ali u krajnjoj instanci ima veliki značaj. Jer pomeranje političkog klatna u pravcu demokratije je moguće ako se neutrališe ili bar umanji ova apsolutna vlast.

Zato je Grad za sve nas, kao posredni učesnik na ovim izborima, sproveo značajne aktivnosti. Deklarativno smo podržali sve opozicione partije, ostavljajući pravo svakom građaninu da se opredeli prema sopstvenom izboru.
Pružili smo infrastrukturnu pomoć svim opozicionim subjektima koji su to od nas tražili, Koaliciji ekoloških pokreta Moramo, Udruženju roditelja nestalih beba – Ana Pejić.
Svoje članstvo, pristalice i simpatizere angažovali smo u kontroli izbornog procesa. Izvršili smo obuku kontrolora, ali onu pravu, suštinsku, ne onu koju vrši ova vlast. Tako da smo sigurni da će zloupotrebe, bar za vreme glasanja, biti svedene na najmanju moguću meru.
Pozvali smo građane, putem reklamnog materijala na izlaznost. Ukoliko izlaznost bude velika – naš cilj se ostvaruje.

Ciljevi su već sada ostvareni, samo je nepoznanica u kojoj meri. Ova vlast će biti prepolovljena, a ako Bog da – i promenjena, a time se stvaraju osnovi za svekoliki razvoj društva.

Opozicija ne dobija od nas blanko poverenje, ona to mora zaslužiti. Ukoliko ne bi odmah krenula u korenitu promenu izbornog sistema, postala bi predmet našeg kritičkog političkog delovanja,
jer naši su ideali da građanin bira i da je vlast smenjiva.
Vlast može trajati 4 godine, ako je dobra još 4 godine. I nema više – kraj!
Sve drugo postaje kočnica demokratije, ekonomije, generacijskog razvoja. Posebno ovo – generacijskog, jer kočite mladost i kvalitet.
Ne postoje večiti!

Grad od vas očekuje da budete odgovorni i izađete na izbore, savesno i samostalno odlučujete, a rezultat će samim tim biti naša zajednička budućnost.

Leave a Response