Информације о нашем раду

NEKULTURNO MNOGO SREDSTAVA ZA KULTURU

Sedma sednica Skupštine Grada, za Grupu građana “Grad za sve nas” predstavljala je priliku da se za skupštinskom govornicom konačno rasvetli istina o stvarnim izdacima i protoku novca građana koji se već godinama unazad odliva u (ne)poznato, posredstvom institucija koje se bave kulturom.

Uporednom analizom programa rada i poslovanja Centra za kulturu “SIRMIUMART” i Ustanove za kulturu “SREM” , došli smo do uvida u astronomske troškove koje su ove ustanove napravile u praktično neradnom periodu 2020. godine. Za reč se javila naša odbornica, Kristina Dragišić:


“Fascinantan mi je podatak da obe ustanove kulture u ovoj godini planiraju mnoštvo aktivnosti, izložbi, festivala, projekcija, promocija, sajmova itd. , a da imaju znatno manji budžet od prošle godine, kad zbog pandemije, nisu ništa realizovali.
Stoga bi bilo zanimljivo da direktori ovih ustanova izađu i obrazlože kako su potrošili, za mene neverovatnih 51, 7 miliona dinara u godini kad su mesecima bili u izolaciji te radili od kuće!!!

U godini pandemije biblijskih razmera, koji je zaustavio ceo svet, pa i nas, te inicirao rebalans budžeta Grada SM u kome su povučeni strateški mudri finansijski potezi – smanjivanje budžeta za zdravstvo za 10 miliona dinara i darivanja medija i kulture za te iste miliončiće.
Ali, idemo po redu, uporednom analizom rada obe ustanove, imajući u vidu da su i prostorno i sadržajno bliski. Sadržajno zbog aktivnosti kojima se bave, a prostorno, jer se nalaze u istom objektu, na istoj adresi i na istom spratu zgrade.

Kako simpatično korištenje prostornih kapaciteta i ujedno bahato i arogantno razbacivanje para građana Sremske Mitrovice.
Zašto koristim takve jake reči?
Zato što na 23 zaposlena radnika u kulturi imamo 2 direktora, 2 administrativna radnika,
2 racunovođe, 2 upravna i 2 nadzorna odbora, svega po dva bez ikakve potrebe, osim da se udome stranački aktivisti.

Ovako već godinama potpuno besmisleno razbacivanje novca građana zaslužuje takve teške, ali potpuno adekvatne reči i prezir svih nas.

I tako, prošla godina je za sve nas bila godina teških izazova, ali za naše ustanove kulture bogom dana u kojoj se trošilo i šakom i kapom.

Nemam šta da dodam, ali zaključiću ovim rečima:

POTRUDIĆEMO SE DA NAŠI GRAĐANI SAZNAJU KAKO STE SE BAHATILI DOK SMO MI  STRAHOVALI ZA POSAO, ŽIVOT, ZDRAVLJE. 

A NAREDNI IZBORI NISU DALEKO…”

Dok čekamo  medijsku slobodu, u kojoj će uvidi u troškove grada biti javni i dostupni za sve građane koji su zainteresovani za to na koji se način koristi njihov novac, Grupa građana “Grad za sve nas” nastavlja svoju borbu za pravdu i istinu, i o tome vas redovno informiše na sajtu https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response