Informacije o našem radu

Ni jedan tablet za decu u doba onlajn nastave

Borba Grupe građana “Grad za sve nas” se nastavlja i na devetoj sednici Skupštine Grada. Temeljne pripreme za svaku sednicu, kroz iščitavanje finansijskih i izveštaja o radu ustanova i institucija, našim odbornicima sve više kristališe sliku bahatosti i zloupotrebe budžetskog novca. Koliko se ovaj nehumani sistem ne obazire čak ni na decu koja nemaju uslove da prate onlajn nastavu, a u isto vreme se novac bahato razbacuje na luksuzne “trice” preko nameštenih tendera, izveo je našu odbornicu Natašu Zec za govornicu:

“Kao lice koje dolazi iz oblasti obrazovanja, ukazaću na ozbiljne manjkavosti kako izveštaja koji su nam ovde predočeni radi usvajanja, tako i na ogroman broj nelogičnosti koje su postale sastavni deo izveštaja pojedinih budžetskih ustanova.
  Kao sto smo već istakli, ustanove kulture su apsolutni pobednik za 2020. godinu, jer su  u godini pandemije uspeli da potroše i do 85% planiranog novca. Na prvi pogled, nije potrošeno SVE, ali da podsetimo naše sugrađane da je to ona već stara mudrolija… doda se u rebalansu, pa na kraju izgleda da su bili štedljivi  i vratili višak…
Istina je da NISU VRATILI NIŠTA!
Pojedina konta su uistinu za rubriku „verovali ili ne“ i kada još uporedimo sa 2019. godinom, u kojoj je program ustanova u potpunosti realizovan, sve postaje jasno kao dan.
 Da li će neko od izvestilaca izaći da mi odgovori na pitanja o kontima koja su sporna u svakoj navedenoj ustanovi? Niko od izvestilaca, niti direktora tih ustanova nije prisutan na Skupštini. 
Novac se rasuo po nekim kontima i nije našao put ni u 2020, a ni u ovoj godini da se đacima i nastavnicima obezbedi kvalitetna onlajn nastava. Više od godinu dana, Grad nije kupio ni jedan jedini tablet za NAŠU DECU???
Zar nije to bio slogan???
Kupio je grad aparat za merenje temperature, preko 200 000 dinara za svaku školu, iako znamo da ovaj virus nije uvek praćen pojavom temperature. Milioni za hranu, piće, medije, specijalizovane usluge, ostale stručne usluge, računovodstvene usluge (a računovođu već imaju), Upravni i Nadzorni odbori koji usvajaju izveštaje iz 2018.
 Budžet jedne ustanove kulture, bez plate zaposlenima, iznosi kao dva i po budžeta škole u Laćarku (6240 kvadrata, blizu 700 đaka), što najslikovitije opisuje onu parolu ZA NAŠU DECU.”

 
Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response