Informacije o našem radu

NOVI NAMETI KORISNICIMA VODOVODA I KOMUNALNIH USLUGA

2.3kviews

Na šestoj sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica Grupa građana “Grad za sve nas” analizirala je nenajavljena poskupljenja računa za vodu i komunalije koja su potpuno suprotstavljena interesima naših sugrađana i socijalne pravde.

Cilj vladajuće većine je da se povećanjem cena steknu novčana sredstva kako bi se prikrila neadekvatna budžetska raspodela.

Odbornik Uroš Vozarević se javio po 10. tački dnevnog reda, tema Komunalije:

“Dosta nam je vašeg lažnog informisanja i pomoći!

Obmanjujete javnost da pomažete građanima smanjenjem stalnih nameta (voda, struja, smeće itd) a realno stanje je sledece:

-Isključujete struju kod dugovanja od 10.000 dinara građanima, pa čak i onim socialno ugroženim!

-Računi za vodu imaju tendeciju rasta poslednjih 12 meseci i s početka godine od prosečnog računa od 800 dinara, dolazimo do računa 1.700 – 1.900 dinara!

-Smeće ima takođe tendeciju rasta i tome ću posvetiti i sledeću analizu jednog fizickog lica u posedu kuće koje je u svakom narednom mesecu dobijalo račune uvećane u proseku oko 50 dinara, i dolazimo od cifre 650 dinara sa početka godine na 980 dinara na kraju godine!

A hvalite se konstantnim cenama i cenovnim mirovanjem?

Takođe navodim primer abnormalnih cena za javna preduzeća i ustanove koje u 80% slučajeva za smeće odvajaju 220.000-250.000 din. ( pozorište, biblioteka, muzej, Ustanova kulture “Srem”, Arhiv, itd) što je apsurdno jer parametri na osnovu kojih se izračunava cena za pravna lica su fiksni ( cena se formira tako što JP Komunalije odredi cenu za pravno lice po m2 prostora i množi ga sa određenom kvadraturom koju pravno lice ima i tako npr. ako pravno lice ima prostor od 100m2 a jedinična cena smeća je 12din/m2 to iznosi 12.000 dinara). Kako je onda moguće da Galerija plaća 2.000 dinara mesečno kao da ima 150 m2 (a ima realno cca 400 – 500 m2).

Arhiv plaća 25.000 din. mesečno kao da ima 2.100 m2.

Zašto se parking svake godine naplaćuje do prvog snega, a posle se obustavi jer su parkinzi neočišćeni i neodržavani!? Ako već ubirate naknade sa tih površina, zašto njima i ne gazdujete odgovorno i domaćinski a i krajnjim korisnicima su ti parkinzi još potrebniji zimi kada je u gradu više kola u opticaju nego leti!

Zašto povećavaju plate 2021. prvo 3,5% u januaru a posle i 5% ako su već imali lošu godinu iza sebe i kako planiraju da to pokriju ako ne povećanjem cena usluga!? I hoće li i ta povećanja OPET građani da plaćaju!?”

Na problem kanalizacije u Laćarku podsetio je odbornik Aleksandar Umetic:

„Kanalizacija u Laćarku – kapitalni projekat – planirano za 2021.godinu 100.000 (sto hiljada dinara).“ Pozvao sam 7 odbornika iz Laćarka i načelnika Šaroškovića da jedan dan stanemo na centar Laćarka i isprosimo (sakupimo) tih 100.000 i poručimo gradskim vlastima: „Hvala, ne morate ni to!“ – upisite pored laćaračke kanalizacije jednu veliku nulu (0). Parola „Za našu decu“ očigledno se ne odnosi na decu iz Laćarka, pogotovo iz nižih ulica-Radničke, Železničke, 20. jul….oni mogu da žive pored septičkih jama koje prelivaju, na pragu treće dekade 21. veka.”

O poskupljenju računa JKP Vodovod, za reč se javio Miloš Milenović:

“Navodi se novo poskupljenje vode u 2021. za novih 8% iako je voda poskupela pre samo par meseci…

Koji je razlog da voda ponovo poskupi, Vodovod svakako ostvaruje dobit i od čega to građani da plate???

Od 01.06.2020. navodite cenu kubika vode od 60,14 rsd .

U martu mesecu ste poslali račune domaćinstvima sa cenom od 61.58;

U aprilu 74,50 rsd;

U junu 81.95 a navodite da je cena 60,14;

U septembru 91,19 rsd a treba 60,14 rsd!

Molim vas da objasnite koja je cena vode, zašto je cena svaki mesec različita i zašto nije po odluci o poskupljenju sa cenom od 60,14 rsd?

Vi idete na to da će voda postati skupa za naše gradjane, o čemu se ovde radi, da li se voda greje ili šta je u pitanju kada su nam ovakvi računi?”

Umesto rezimea, navodimo reči odbornika Aleksandra Umetića izgovorene sa skupštinske govornice:

Budžet – u tri reci- sesti i plakati. Odličan sa pozicije SNSa, katastrofalan za obične građane. Smanjen budžet za osnovne škole za 28 miliona, poskupele sve komunalne usluge, ostalo je još samo da nam ovaj zatrovani vazduh oporezuju. Tu je i dotaciju sportskih klubova i udruženja, 100 miliona koji će se deliti srazmerno broju prikupljenih kapilarnih glasova za SNS, a ne po nekoj strategiji sporta, koja i ne postoji. Treba istaći i izmišljenu javnu raspravu, koja nigde nije objavljena. Mogli su barem pozvati tajno nekolicinu svojih aktivista – napisati im pitanja, ovi kao pitaju- oni kao odgovaraju… Jel moguce da od 80.000 stanovnika samo načelnik, sekretar skupstine i tehničko lice iz gradske uprave, jedini zainteresovani za kreiranje budžeta u ovom gradu?”

Čekajući da se mediji kao nosioci promena oslobode jarma aktuelne vlasti, i počnu objektivno da informišu građane o dešavanjima u Skupštini Sremske Mitrovice, uvažavajući i stavove koje zastupa Grupa građana “Grad za sve nas” nastavljamo da vas informišemo na alternativne načine, kao i putem sajta https://gradzasvenas.rs

Leave a Response