Информације о нашем раду

ОДРЖАНА ДРУГА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА СРЕМСКА МИТРОВИЦА

Поштовани суграђани,

Данас је одржана друга седница Скупштине града Сремска Митровица.

Седница је почела низом неправилности, а наши одборници Г.Г. „Град за све нас“ на почетку седнице пријавили су кршење пословника Скупштине града, јер нису добили скупштински материјал на време, односно уручен је на самој седници.

Наша одборница Наташа Зец је пријавила повреду пословника Скупштине града, члан 104 који јасно каже да је обавеза да се седам дана пред заседање Скупштине уз позив доставља и материјал. Повреда овог члана имплицира и повреду члана 50, такође и члана 114 пословника о раду Скупштине. „Да није било владајуће већине, ми до саме седнице не бисмо имали ни информацију ко су предложени кандидати“. рекла је наша одборница.

За градоначелника је изабрана Светлана Миловановић, а наша одборничка група гласала је против овог избора што је образложио наш одборник Александар Уметић следећим аргументима: „Госпођа Миловановић је у последње четири године била на функцији заменика градоначелника и у то време била је највише везана за послове образовања. Оно у чему је успела је увођење чисте партократије у школе, мешањем у аутономију установа, утицањем на кадровска решења од избора спремачице, до постављања директора! Сматрамо да и када буде градоначелник, неће ни о чему одлучивати, јер ће као и до сад суштинска власт и моћ одлучивања бити у рукама Недимовића!“

За заменика градоначелника изабран је Петар Самарџић, а наша одборничка група гласала је против овог предлога јер како је образложио наш одборник Урош Возаревић, сматрамо да није компетентан и едукован да ту функцију обавља. Уз то, као економиста, био је задужен за културу, туризам, рурални развој и цовид пандемију а сада је заменик градоначелника, а при том, обавља још неколико директорских функција и питање је, како је све то истовремено могуће постићи?

Такође, изабрани су још и чланови градског већа и скупштинских одбора, а наша одборничка група гласала је против овог предлога, јер је у овом избору опет дошло до кршења пословника пошто су у скупштинске одборе изабрани представници „Митровачке Алтернативе“ који имају само два одборника, а по пословнику Скупштине, чланове скупштинских одбора предлажу одборничке групе, а одборничку групу чине одборници једне политичке странке, коалиције или групе грађана која има најмање 5 одборника.

Седница је настављена репликама испред наше групе Владимира Петковића и Мирослава Јовановића који су инсистирали на пословнику и закону, супротстављајући се Дмитру Станишићу (владајућа страна), који је инсистирао да не мора све да буде формално правно .

На седници су постављена и одборничка питања: Штитећи интересе свих суграђана, наш одборник Милош Миленовић поставио је питање за председника скупштине Илију Недића ко је и када донео одлуку о поскупљењу воде и комуналија за време пандемије, и због чега је нема у службеном листу, нити у средствима јавног информисања: „Ви сте обећали да ћете помоћи грађанима Сремске Митровице а сада им шаљете адвокате и утужења за ове рачуне и то већ за износе од 2000 и 3000 рсд.“

Друго питање је поставио новом градоначелнику, зашто нема средстава за хигијену у школама и вртићима (сапун, убруси, тоалет папир) образлажући да је то недопустиво, јер је у питању безбедност деце. У истом питању се такође тражи и одговор КАДА ће бити обезбеђена хигијенска средства за децу? Наш одборник др Стеван Орељ је поставио питање градском ресорном начелнику за здравство, по ком критеријуму су бирани медицински чланови кризног штаба, са образложењем да нису укључили нити једног епидемиолога, пулмолога, инфектолога, а такође ни једног суб специјалисту. Одговори се очекују на првој наредној седници.

Борећи се за спровођење закона, постављање стручних људи на одговорна места, без страначке припадности, као и враћање институција грађанима, настављамо да вас о свим актуелним дешавањима редовно информишемо.

Leave a Response