Informacije o našem radu

Održana druga sednica Skupštine grada Sremska Mitrovica

Poštovani sugrađani,

Danas je održana druga sednica Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Sednica je počela nizom nepravilnosti, a naši odbornici GG „Grad za sve nas“ na početku sednice prijavili su kršenje poslovnika Skupštine grada, jer nisu dobili skupštinski materijal na vreme, odnosno uručen je na samoj sednici.

Naša odbornica Nataša Zec je prijavila povredu poslovnika Skupštine grada, član 104 koji jasno kaže da je obaveza da se sedam dana pred zasedanje Skupštine uz poziv dostavlja i materijal.Povreda ovog člana implicira i povredu člana 50, takođe i člana 114 poslovnika o radu Skupštine. „Da nije bilo vladajuće većine, mi do same sednice ne bismo imali ni informaciju ko su predloženi kandidati“. rekla je naša odbornica.

Za gradonačelnika je izabrana Svetlana Milovanović, a naša odbornička grupa glasala je protiv ovog izbora što je obrazložio naš odbornik Aleksandar Umetić sledećim argumentima: „Gospođa Milovanović je u poslednje četiri godine bila na funkciji zamenika gradonačelnika i u to vreme bila je najviše vezana za poslove obrazovanja.Ono u čemu je uspela je uvođenje čiste partokratije u škole, mešanjem u autonomiju ustanova, uticanjem na kadrovska rešenja od izbora spremačice, do postavljanja direktora! Smatramo da i kada bude gradonačelnik, neće ni o čemu odlučivati, jer će kao i do sad suštinska vlast i moć odlučivanja biti u rukama Nedimovića!“

Za zamenika gradonačelnika izabran je Petar Samardžić, a naša odbornička grupa glasala je protiv ovog predloga jer kako je obrazložio naš odbornik Uroš Vozarević, smatramo da nije kompetentan i edukovan da tu funkciju obavlja. Uz to, kao ekonomista, bio je zadužen za kulturu, turizam, ruralni razvoj i covid pandemiju a sada je zamenik gradonačelnika, a pri tom, obavlja još nekoliko direktorskih funkcija i pitanje je, kako je sve to istovremeno moguće postići?

Takođe, izabrani su još i članovi gradskog veća i skupštinskih odbora, a naša odbornička grupa glasala je protiv ovog predloga, jer je u ovom izboru opet došlo do kršenja poslovnika pošto su u skupštinske odbore izabrani predstavnici „Mitrovačke Alternative“ koji imaju samo dva odbornika, a po poslovniku Skupštine, članove skupštinskih odbora predlažu odborničke grupe, a odborničku grupu čine odbornici jedne političke stranke, koalicije ili grupe građana koja ima najmanje 5 odbornika.

Sednica je nastavljena replikama ispred naše grupe Vladimira Petkovića i Miroslava Jovanovića koji su insistirali na poslovniku i zakonu, suprotstavljajući se Dmitru Stanišiću (vladajuća strana), koji je insistirao da ne mora sve da bude formalno pravno .

Na sednici su postavljena i odbornička pitanja: Štiteći interese svih sugrađana, naš odbornik Miloš Milenović postavio je pitanje za predsednika skupštine Iliju Nedića ko je i kada doneo odluku o poskupljenju vode i komunalija za vreme pandemije, i zbog čega je nema u službenom listu, niti u sredstvima javnog informisanja: „Vi ste obećali da ćete pomoći građanima Sremske Mitrovice a sada im šaljete advokate i utuženja za ove račune i to već za iznose od 2000 i 3000 rsd.“

Drugo pitanje je postavio novom gradonačelniku, zašto nema sredstava za higijenu u školama i vrtićima (sapun,ubrusi,toalet papir) obrazlažući da je to nedopustivo, jer je u pitanju bezbednost dece. U istom pitanju se takođe traži i odgovor KADA će biti obezbeđena higijenska sredstva za decu?Naš odbornik dr Stevan Orelj je postavio pitanje gradskom resornom načelniku za zdravstvo, po kom kriterijumu su birani medicinski članovi kriznog štaba, sa obrazloženjem da nisu uključili niti jednog epidemiologa, pulmologa, infektologa, a takođe ni jednog sub specijalistu.Odgovori se očekuju na prvoj narednoj sednici.

Boreći se za sprovođenje zakona, postavljanje stručnih ljudi na odgovorna mesta, bez stranačke pripadnosti, kao i vraćanje institucija građanima, nastavljamo da vas o svim aktuelnim dešavanjima redovno informišemo.

Leave a Response