Informacije o našem radu

PITALI SMO VLASTODRŠCE…

1.9kviews

Pitanja naših odbornika usmerena čelnicima, a vezana za bolji život i u selu i u gradu, na sedmoj sednici Skupštine grada uglavnom su ostala bez odgovora. Gluva tišina ignorantskog stava vladajuće većine, na brojne probleme sa kojima se suočavaju stanovnici naše opštine, nije odvratila od govornice predstavnike naše Grupe  građana, sa koje se istina itekako da rasvetliti !

Naša odbornica Tanja Gajevac obratila se prisutnima u ime meštana Bešenovo:

“Već duže vreme, meštani Omladinske ulice u Bešenovu nam se javljaju jer je njihova ulica postala nebezbedna. Krećući se nedozvoljenom brzinom, vozači automobila ugrožavaju bezbednost pre svih dece, ali i ostalih koji se na kolovozu ili u njegovoj blizini nalaze. 

Shodno tome, upućujem pitanje Upravi za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove: da li postoji mogućnost izlaska na teren i postavljanja ležećeg policajca, odnosno usporivača, kako bi se nesavesni vozači usporili?

Kao što je poznato, ova Skupština još uvek nije upoznata sa tim ko su i da li postoje pomoćnici gradonačelnice Svetlane Milovanović. Međutim, na sajtu Grada stoji i dalje da tu funkciju obavljaju doskorašnji pomoćnici, pri čemu za neke od njih znamo da su po odlasku bivšeg gradonačelnika Vladimira Sanadera promenili radno mesto (Branko Jakovljević).

U tom smislu, postavljam pitanje gradonačelnici :

Da li trenutno ima pomoćnike, ko su oni i da li navedena lica rade posao koji je na sajtu grada naznačen, te da li za taj „posao“ ili posao (ako ga obavljaju) primaju nadoknadu?

Napomene radi, Grad Sremska Mitrovica ima jedan od najlošijih sajtova. Nedovoljno se i neredovno ažurira. Koliko mi je poznato, nakon što je Marija Stanišić avanzovala u Beograd, dobili smo novog „pi-ara“, pa ne bi bilo loše da taj novi službenik povede računa o onome o čemu Marija Stanišić nije previše brinula. 

Ako već govorimo o digitalizaciji, onda je ažuiriranje podataka na zvaničnom sajtu Grada preko potrebno.”

Odbornik Grupe građana dr Stevan Orelj, imao je konkretno pitanje vezano za bolničku opremu:

“Pitanje je u vezi kupovine digitalnog mamografa koji je nephodan za rano otkrivanje raka dojke, pošto je planirana kupovina istog ove kalendarske godine. Pošto intenzivno štede na zdravlju građana sremskomitrovačke opštine možda će investirati novac u zdravlje, jer smanjenje budžeta za zdravstvo, te ukidanje GU za zdravstvo, govore o suprotnim namerama aktuelne gradske vlasti. Novac se i dalje ulaže u kulturu…”

Odborničko pitanje, uputila je gradonačelnici sa govornice Kristina Dragišić:

“Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je 2016. godine otpočelo sa primenom namenskih transfera za jedinice lokalne samouprave, neposredno po donošenju Uredbe o namenskim transferima.

Iz uverenja da odgovornost za prepoznavanje i mapiranje potreba lokalnog stanovništva treba da bude na JLS, nastali su ovi namenski transferi.

Dakle, četiri godine našem gradu se usmeravaju ova sredstva sa gore navedenim ciljevima, a shodno iznosima namenjenim za drugu grupu razvijenosti opština.

Ostala je nepoznanica o kolikim godišnjim iznosima se radi, kao i načinu i kriterijumima na koja su opredeljena sredstva pružaocima usluga socijalne zaštite.

Stoga molim gradonačelnicu da mi se dostave fotokopije potpisanih Ugovora o namenskim transferima od 2016. do 2020. godine, kao i odluke kome i koliko su dodeljena sredstva, s obzirom da je ceo ovaj proces sproveden krajnje netransparentno”.

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, partite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response