Saopštenja

Pokušaj ozakonjenja direktora javnih preduzeća

3.6kviews

Direktori javnog preduzeća iz SNS aparata poznati su kao velike patriote, ali samo za svoj džep! Naime, ugledavši se na ministra poljoprivrede, godinama zloupotrebljavaju javnu funkciju pribavljajući za sebe i svoje porodice imovinsku korist, raznoraznim zloupotrebama, koristeći službena vozila u privatne svrhe, hraneći se na račun svih nas, nameštajući tendere za nabavku opreme i drugim manipulacijama za koje su jedino sposobni! No, ni to im nije dovoljno pa su nalogu poverenika SNS za Sremsku Mitrovicu iste privilegije dodelili i šefovima svojih organizacionih jedinica, a uz to u obavezi su da isplaćuju i zaradu fiktivno zaposlenim stranačko podobnim licima koja ni ne znaju gde im je radno mesto! Kao nagradu za svoje svesrdno stranačko delovanje stigla im je i nagrada u vidu konkursa za izbor direktora, odnosno prelazak za neke iz nezakonitog trajnijeg statusa vršioca dužnosti u status direktora sa formalnim uslovima koje im nije problem da ispune.

Neki od uslova koje treba potencijalni kandidati za direktore da ispune, a na osnovu usvojene Odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora javnih preduzeća su:

  1. Najmanje 3 godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća.
    Postojeći direktori su duži vremenski period, a neki čak i sve 3 godine nezakonito vršili dužnost direktora. Zaključak je da su oni ovaj uslov ispunili tako što se kršio zakon, a drugim potencijalnim kandidatima to će biti ograničavajući faktor. Drugim rečima, uspešan menadžer ili rukovodilac iz privatnog sektora neće moći da bude direktor JP. Pitanje je da li je nezakonito vršenje dužnosti direktora validan dokaz ispunjavanja ovog uslova.
  2. Da poznaje oblast korporativnog upravljanja, a što će proveravati tzv SNS komisija! Kako će komisija koju je obrazovala vladajuća stranka i koju mahom čine pravnici usmeno da ispituje i procenjuje da li kandidati za direktore ispunjavaju ovaj uslov? Ko je to toliko iz komisije stručan u oblasti korporativnog upravljanja?
  3. Da lice nije osuđivano na kaznu zatvora od najmanje 6 meseci. Iz ovog direktno proizilazi da lica koja su odslužila kaznu od npr.3 meseca ili lica protiv kojih se vodi postupak mogu biti direktori mitrovačkih javnih preduzeća.

Svakako najveći problem prilikom donošenja ove odluke je koliko je zakonski i moralno ispravno direktore koji su protivzakonito vršili dužnost direktora javnih preduzeća izabrati za direktore, jer su u startu u povlašćenom položaju, a taj položaj su stekli tako što se kršio zakon.

1 Comment

  1. Raspitajte se u komunalnom šta sve zloupotrebljava šef Jovica Miladinović, vozi službeni auto privatno uveče posle radnog vremena, na novoj vikendici na fruškoj gori mu kose travu radnici firme, isti ti radnici mu švalerki sređivali stan krečili, farbali prozore. Tražio je od zaposlenih da idu na proslavu Oluje. On i direktor su glavni za nameštanje tendera. Pred njim ne izdaju ni fiskalni za usluge pogrebnog već uzima pare za njega i direktora.

Leave a Response