Informacije o našem radu

Selo za vlast vidljivo samo pred izbore

Lokalna vlast se po pravilu seti seljaka samo uoči izbora, pa ih impresionira kojekakvim lažima i obećanjima, ali sve češće stanovnici naših sela glasno postavljaju pitanje: ako strancima dajete po 10.000 evra za otvoreno radno mesto, zašto to ne omogućite i sremskom seljaku, koji je spreman da taj novac vrati i koji će ostati na svojim imanjima i na svojoj zemlji i domaćinski ih unapređivati.

Zastupajući sve svoje sugrađane na skupštinskim zasedanjima, Grupa građana “Grad za sve nas” koristi priliku da skrene pažnju Gradske Uprave na probleme sa kojima se suočavaju sela naše opštine.

Odbornik Milan Savić postavio je pitanje Gradskoj upravi za poljoprivredu, vezano za smanjenje budžetskih sredstava namenjenih poljoprivredi na lokalu:

„S obzirom da budžetom za 2021. godinu planirate smanjenje sredstava namenjenih za sprovođenje poljoprivredne politike u lokalnoj zajednici (što je evidentno kada uporedimo budžet za 2020, rebalans budžeta za 2020. i budžet za 2021. godinu), da li umanjenje sredstava znači da je selo za grad Sremska Mitrovica manje bitno i koje će efikasne korake preuzeti Gradska uprava za poljoprivredu kao podršku svim građanima koji se bave poljoprivredom na teritoriji grada Sremska Mitrovica!?“

Izdvajamo pitanja naše odbornice Tanje Gajevac:

“Već više godina, slobodno možemo reći i decenija, žitelji „Terazija“ u Laćarku, na „Beloj ruži“ imaju problem sa neasfaltiranom ulicom što im, kako sami ističu, značajno otežava svakodnevne poslove, posebno u jesenje, zimsko i prolećno vreme koje obiluje padavinama. Vlasti su se smenjivale, sa njima i obećanja, ali porodice koje žive u 18 domaćinstava i koje redovno plaćaju sve namete, uključujući i porez, i dalje čekaju na asfalt.

Ako već nastojimo da se izgradimo kao demokratska zajednica onda je (ili nije?) od prvorazrednog značaja da svima stvorimo jednake ili barem približno jednake uslove za živiot. Sa druge strane, jedan od elementarnih principa savremene demokratije je i taj da su vlasti dužne da svima koji uplaćuju porez i redovno izmiruju dažbine, vrate makar deo sredstava tako što će im unaprediti kvalitet života.

No, ako je već tako, onda mislimo da je potrebno pravilno rasporediti prioritete kako se ne bi desilo ono što se dešava, a to je da pojedini delovi Sremske Mitrovice, uključujući tu i sela prednjače u odnosu na druge, shodno političkoj volji i trenutnim potrebama vršilaca vlasti. Ili vredimo svi isto, ili niko ne vredi ništa.

Zbog toga postavljamo pitanje i tražimo odgovor najpre od načelnika Miroslava Jokića: Da li će i kada će „Terazije“ biti asfaltirane, zašto nisu do sada i mogu li se žitelji ovog dela Laćarka smatrati jednako vrednim iako se njihova osnovna potreba zapostavlja već godinama?”

Pitanje koje se ticalo lošeg elektrosnabdevanja fruškogorskih sela, upućeno je na Sednici održanoj 29.10.2020. godine.

“Meni je savršeno jasno da problem koji u Fruškogorju postoji neće rešavati načelnik bilo koje uprave, kao ni predsednik gradskog parlamenta, no ono što mi kao narodnom predstavniku nije jasno jeste vaša nezainteresovanost za probleme jednog dela žitelja Sremske Mitrovice. U situaciji kada problemi sela ne zanimaju savete mesnih zajednica čijim je čelnicima stalo samo da se preko funkcija uhlebe u nekoj od gradskih ili državnih institucija i kada očito ni vas problemi meštana Fruškogorja ne zanimaju, postavljam novo pitanje: kome meštani fruškogorskih sela koji imaju problema sa elektrosnabdevanjem onda mogu da se obrate i da li zaista ne postoji niko u sistemu lokalne samouprave ko bi, pošto već zna da problem postoji, informaciju o istom preneo nadležnima? ”

Da je ovoj lokalnoj vlasti zaista stalo da podignu grad na noge – podigli bi prvo selo naše opštine. Ovako je odnos prema selu i poljoprivredi u samom vrhu lokalno- političke destrukcije.

Očekujući kraj medijskog sumraka, u kome skupštinska zasedanja (kada su naši odbornici u pitanju) ostaju u potpunoj tišini, a glas Grupe Građana može da se čuje samo u alternativnim medijima, nastavljamo da se borimo i o tome vas obaveštavamo na https://gradzasvenas.rs

Leave a Response