Информације о нашем раду

ŠKOLE NA SELU – NIČIJA BRIGA

Da bi se pomoglo selu i zaustavio ruralni egzodus, mi kao Grupa građana ne propuštamo priliku da za skupštinskom govornicom skrenemo pažnju vladajućoj većini, da su stanovnici sela u našoj opštini dugi niz godina prepušteni sami sebi i da bez adekvatne pomoći lokalne samouprave, vode  sopstvene bitke sa problemima sa kojima se suočavaju. Pomoći selu da pronađe svoje mesto u sistemu obrazovanja, svoje mesto u nastavnim programima, svoje kadrove u obrazovanju, svoje komunalne institucije, da unaprede svoje socijalne kategorije, obaveza je svakog predstavnika bilo koje političke strukture. Uporno odbijanje predstavnika vladajuće većine da se uključe u dijalog, po ovom  i drugim pitanjima važnim i za selo i za grad, uverilo nas je da su aktuelnoj vlasti problemi naših sugrađana nebitni, ukoliko kroz te probleme ne može da se izvuče bilo kakva lična korist.  Naš odbornik Milan Savić, revoltiran odnosom prema deci u seoskoj sredini, ukazao je na dvostruke aršine, po kojima se prave prioriteti: 

“ Predstavnici lokalne vlasti poziraju pred novinarima i medijima i hvale se spektakularnim otvaranjem Osnovne škole „Jovan Popović“, koju su mnogi opisivali kao svemirski brod, a na samo 12 kilometara deca pohađaju nastavu u školskom objektu koji nije legalizovan, čija sala nema upotrebnu dozvolu, čiji je krov građen od azbestnih ploča, čiji odžak preti da se uruši, čiji plafon prokišnjava, čiji su toaleti ispod svakog minimuma pristojnosti, da ne nabrajam dalje.

Zabrinuti roditelji su se obraćali za pomoć lokalnim funkcionerima, pa i samom načelniku, ali niko nije pokazao veće interesovanje za ovaj problem – sve se svelo na prazna obećanja. Sramno je što su učenici Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Martincima deca drugog reda, bez prava na ravnopravne uslove za obrazovanje. Meštani sela su samoinicijativno uredili deo školskog dvorišta kako bi svojoj deci pružili makar minimalno pristojne i bezbedne uslove za boravak u dvorištu, ali to nije dovoljno.

Da li je potrebno da se nešto desi, da, ne daj Bože, neko nastrada da bi se preduzeli odgovarajući koraci? Ko je od vas spreman da za to snosi odgovornost?“

Stvoriti uslove da seoski stil života i seoska privreda, sa uticajnom seoskom ekonomijom, budu ne samo konkurentniji nego i atraktivniji od urbanog stila života i industrijske proizvodnje, predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva Grupe građana “Grad za sve nas” .

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response