Informacije o našem radu

SMANJEN BUDŽET ZA OBRAZOVANJE

1.3kviews

Na šestoj sednici Skupštine grada, održanoj 18. decembra 2020. godine, povodom nacrta budžeta za 2021. godinu, jedino je Grupa građana „Grad za sve nas“ glasala protiv smanjenja budžeta za škole, na kojima se i do sada štedelo do iznemoglosti. Prisutnima se obratila naša odbornica Nataša Zec.

Njena tema: obrazovanje, kultura, kapitalna ulaganja, zarade zaposlenih i kabinet gradonačelnika.

“I pored činjenice da u Skupštini grada godinama sede ljudi iz prosvetne branše, nismo osetili nikakav pomak kako bi se materijalno stanje škola popravilo, da naši osnovci imaju adekvatne i pristojne uslove dok borave u školi. Ista je situacija i u srednjim školama, a nacrt budzeta koji će usvojiti većina, predviđa 28. 000 000 dinara manje za osnovne škole i oko deset za srednje.

Budžet grada je smanjen za deset procenata, ali to najmanje sme da oseti obrazovanje, jer upravo u vreme pandemije povećani su izazovi u realizaciji nastave i sve prateće poteškoće u nastavi na daljinu. Umesto da je grad pružio punu i snažniju podršku u opremanju škola za onlajn nastavu, nas još dodatno čeka veća štednja.

Uštede su se mogle napraviti na drugim pozicijama (kulturna produkcija i umetničko stvaralaštvo, promocija turističke ponude) koje svakako ne mogu biti ostvarene u punom obimu, u doba pandemije.

Kultura i sport će i u ovoj godini ostati visoko kotirane u budžetu grada, kao i povećanje broja zaposlenih i izdvajanja za plate od 3.48 % više nego u prošloj godini i načelnik Šarošković to pravda zapošljavanjem novih radnika u vrtiću u Laćarku.

Smanjen budžet za škole, objašnjava se kroz izgradnju škole J. Popovic i veliko ulaganje grada.

Kabinet gradonačelnika je planiran u iznosu 13. 876 000 dinara i to je veliki pomak u odnosu na prošlogodišnjih skoro 19.000 000 planiranih.

Potpuno smo svesni činjenice da manjina nema moć istinskog uticaja na ciljeve, ideje i namere vladajuće i većinske partije u parlamentu grada.

Ipak, jedna ogromna potreba da se sve naše primedbe relativizuju i prikažu kao smešne, puno toga suštinskog otkrivaju.

Gradjani koji pune ovaj budžet i oni koji njime upravljaju, nisu u istim cipelama.”

Boreći se protiv zloupotrebe budžeta, pre svega na štetu sve naše dece, nastavljamo da objavljujemo istupanja naših odbornika, iščekujući dane kada će sednice Skupštine grada Sremska Mitrovica biti otvorene za oslobođene medije i televiziju. Do tada, pronalazimo alternativne načine informisanja građana, jer istina uvek nađe put ka svetlosti…

Leave a Response