Kolumne

СОЦИЈАЛНА ПРАВДА у СРБИЈИ -како то гордо и нереално звучи

Светски дан социјалне правде први пут је обележен 20. фебруара 2009. године одлуком Генералне скупштине УН. Овај дан је покушај да се подигне свест друштва да је социјална правда једино могућа ако заједно радимо на искорењивању сиромаштва, незапослености и дискриминације било које врсте, те промоцији једнаких права за све, посебно праву на рад, благостање и достојанствен живот.

У Србији у ризику од сиромаштва је сваки четврти човек

Светски дан социјалне правде први пут је обележен 20. фебруара 2009. године одлуком Генералне скупштине УН. Овај дан је покушај да се подигне свест друштва да је социјална правда једино могућа ако заједно радимо на искорењивању сиромаштва, незапослености и дискриминације било које врсте, те промоцији једнаких права за све, посебно праву на рад, благостање и достојанствен живот.

У Србији у ризику од сиромаштва је сваки четврти човек

Према званичним подацима Владе Србије у 3. националном извештају о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва (2018.), у нашој земљи је 1/4 становништва била у ризику од сиромаштва (1,79 милиона људи), док је 1,37 милиона живи у изразитој материјалној оскудици и још 1,01 милион живи у домаћинству с ниским интензитетом рада и примања. Подаци о кретању апсолутног сиромаштва показали су да 2017. године основне потребе није могло да задовољи приближно пола милиона људи, што је нешто преко 7% укупног броја становника Србије.
Када саберете ове износе дођете до бројке од преко 4 милиона становника који живе испод или око прага сиромаштва, на овај или онај начин. Према показатељима субјективног сиромаштва, скоро 2/3 становништва (63,9 одсто) јесте, по самопроцени, сиромашно.
Питамо се како то може бити кад је Копаоник пун, Златибор се гради као Дубаи, Београд на води расте попут „гљива после кише” где се станови купују највише за кеш за 10.000 € по квадрату?

Неједнакост у расподели дохотка-дубока социјална поларизација

Један од разлога лежи у неједнакости расподеле дохотка. По извештају СИПРУ тима(Тим за смањивање сиромаштва и социјалне искључености Владе Р Србије, прим.аут.), 20 одсто најбогатијег становништва има готово 10 пута већи доходак у односу на доходак 20 одсто најсиромашнијих. То значи да је у Србији све више екстремно богатих насупрот овим милионима из горњег дела текста. По листама најмоћнијих(читај:најбогатијих) људи у Србији чак ¾ су људи из реда сфере политике. У првих десет су се наслагали све сами политичари од Вучића, Брнабићке, свих редом министара и на 25.месту наш митровчанин, министар Недимовић. „То је нама наша борба дала…”речи су једне песме из прошлог века. Некима минималац и обавезу скупљања капиларних гласова и одлазака на митинге, а некима стан у Београду на води.

У Војводини највећи број корисника социјалне помоћи

Код нас у Војводини, раније познатој као „житница Европе”, а сада једино погодној за развој прљаве индустрије страних инвеститора, око 250.000 људи прима социјалну помоћ(преко 11%), а око пола милиона становника није у стању да задовољи основне егзистенцијалне потребе, наведено је у саопштењу Покрајинског омбудсмана 17. октобра 2020. „Субјективни осећај сиромаштва је још већи, а сиромаштво најтеже погађа најмлађе. Деца која расту у немаштини и беди веома тешко остварују своја права на живот, игру, развој, образовање и имају знатно мање шансе да успеју у животу. Људско достојанство, породична стабилност и социјални мир, уз развој јаке средње класе, циљеви су којима је неопходно тежити.  Као друштво морамо озбиљно да се забринемо због растуће социјалне неједнакости међу људима, јер су сиромаштво грађана Србије и незапосленост, поготово међу младима, видљиви на сваком кораку и представљају озбиљан проблем са којим се суочавамо. „, пише у саопштењу Покрајинског омбудсмана.

Својевремено сам била члан СИПРУ тима и врло студиозно смо сакупљали податке преко истраживања, контаката са сеоском популацијом и месним канцеларијама те ЦСР. Од тих 2010-2015 године кад сам била активна до сада није се много променило у профилу најугроженијих група становништва. На удару сиромаштва и тада и данас најизложенији су припадници ромске заједнице, житељи села, затим самохрани родитељи, особе са инвалидитетом и њихове породице, жене, посебно оне старије животне доби, мигранти итд.

Када све ово знате, када видите да реална слика Србије данас ни близу није идеалној слици са ТВ екрана где нас бомбардују са непознаницама типа БДП, индексима раста и сл.схватате да је од „економског тигра” остало мало, закржљало и гладно маче. Мало- јер нас је све мање. Одлазе млади и зрели људи пут Европе, „трбухом за крухом” па увозимо Индијце, Пакистанце, Турке и Румуне да нам раде. Закржљало- јер нам је наталитет одавно испод стопе морталитета те одумиремо као нација и стога нам наша власт промовише давање држављанства мигранској популацији, кућа и окућница и мешање становништва. А гладни – јер смо успешном политиком прворођеног и горе поменутог нашег суграђанина и министра пољопривреде тзв.”Малог од метлице” успели да преполовимо сточни фонд, продамо најбољу земљу по Војводини што Арапима што тајкунима, уништимо 60.000 малих фарми и газдинастава и смањимо субвенције и повећамо цену дизела на 190 дин.
Али, не бринимо се.
Рече нам вожд да се не бојимо глади, јер смо „на време увезли довољне количине пасуља, уља, пшенице…”. Ето опредељења напредне политике која нас деценију води до пропасти сељака а у циљу увоза свега и свачега, све у корист крупног капитала и коруптивне спреге са мултинационалним компанијама.
Зато ће број корисника социјалне помоћи да расте и надаље, јер нико се хлеба није најео од странца, већ од своје њиве, земље и стоке коју нам отимају и гуше.

Памет у главу, народе и веру у срце, те храбро стани у одбрану своје породице и дедовине. Окрените ћурак и поставите онако како треба. Кад буде хлеба за народ, биће и за њих. А не да ви добијате мрвице које падну са стола нерадника. Е тада ће бити и социјалне правде. ENDE.

Leave a Response