Остале вести

Stranački patriotizam ove vlasti do poslednjeg našeg dinara!

671views

Navikli smo da se u našoj državi patriotizam ceni po glasnoći govora, busanjem u grudi i pretnjama uz „glasno“ tipkanje na tastaturi telefona!
Tako je i u Sremskoj Mitrovici među članovima i simpatizerima stranaka na vlasti i onih koji posredno „grebanjem“ sarađuju sa vlasti, a sve u cilju dokazivanja feudima uz targetiranja onih koji misle drugačije u političkom smislu!

Prethodne dve godine u skupštinskim diskusijama grupa građana je kroz svoja izlaganja pokušavala da skrene pažnju na nenamensko trošenje sredstava i uz to da predlaže usmeravanje istih na za građane i društvo bitne objekte, u koja spadaju i spomen obeležja!

Na inicijativu naših sugrađana, na prethodnoj sednici skupštine Grada, održane dana 29.07.2022. odbornici GG obratili su se usmeno, a potom i pismeno gradonačelnici i ukazali na problem uz postavljeno odborničko pitanje.

Naime, predlog i pitanje se odnosilo na sanaciju, održavanje ili moguću rekonstrukciju Spomen groblja u Sremskoj Mitrovici.

Već duži niz godina pešačke staze na Spomen groblju su u veoma lošem stanju, započeta je delimična sanacija, ali je ista sprovedena metodom „pokrpi pokidano“, bez ozbiljnijeg pristupa i angažmana.

Da li je moguće da u Budžetu grada nisu mogla biti izdvojena sredstva za kompletnu adaptaciju, sanaciju ili pojačano održavanje, da ne pominjemo rekonstrukciju jednog ovakvog kompleksa koji svedoči o stradanju na hiljade nedužnih ljudi tokom drugog svetskog rata i gde su „rasute kosti“ naših predaka.

Takođe, JKP „Komualije“ ne održavaju redovno travnate površine, jer u meri u kojoj se to radi nije dovoljno i ovaj prostor često izgleda zapušteno uz sve češće nagomilavanje smeća, jer kanti za odlaganje smeća svakako nema dovoljno i u veoma lošem su stanju.
Pored navedenog, naglaseno je da ni klupa nema dovoljno, a koliko smo videli od preostalih trenutno ni jedna nije čitava (prilog slika sa lica mesta).

Imajući u vidu da je ovaj prostor pokriven nadzornim kamerama gradonačelnica je upitana da li je moguće utvrditi ko su krivci za takvo stanje ili je do ovakve situacije doveo isključivo nemar nadležne gradske uprave i javnih preduzeća zaduženih za održavanje?

Ne smemo dozvoliti da simbol stradanja našeg naroda postane simbol sramote kako se ophodimo i koliko pažnje poklanjamo jednom takvom mestu.

Ne uređuje se Spomen groblje samo kada u posetu dolaze visoki državni funkcioneri, ono uvek mora biti ogledalo i odraz poštovanja prema onima koji su svima nama pre nekoliko decenija podarili slobodu i istu platili svojim životima.

Leave a Response