Informacije o našem radu

Tajna vinove loze lokalnih medija

2.3kviews

U nastavku svog obraćanja na devetoj sednici Skupštine grada, naša odbornica Kristina Dragišić iznela je zapanjujuće činjenice do kojih je došla. Naime, za medije je izdvojeno čak 36 miliona dinara !!!

Ono što njeno izlaganje čini posebno zanimljivim je veza medija i vinarija:

„Prvo ste u maju pred izbore podelili 21 milion, a zatim ste rabalansom budžeta dodelili zaslužnim, jos 15 miliona dinara!

Finansirali ste konkursom medijske kuće iz Šapca, Beograda – Portal Mondo našeg već poznatog, Igora Žeželja i Telekoma, Pančeva, Sremskih Karlovaca i Novog Sada. Zanimljivo je da je 400.000 dinara dobila „Adria media group” koja je izdavač “Kurira”,  kao i izvesna Saveta Kovačević iz Velikih Radinaca, koja ima svoju medijsku kuću pod nazivom ”Centralna produkcija” na adresi Vodna bb u tom selu. Ova produkcija je osnovana 2.6.2015. godine i na samo jednom konkursu našeg grada u maju prošle godine dobila 4,2 miliona dinara!!! Ipak najviše volite Šiđane, možda zbog određenih interesnih sfera koje se ukrštaju sa nekim znamenitim osobama iz našeg Grada. Idemo redom.

Sremska TV već godinama dobija značajne sume preko konkursa opština Sremskog regiona, tako da je samo u jednoj godini inkasirala 23 miliona dinara. Naš Grad joj je samo u 2020. kroz oba konkursa platio za programe STV čak 6,3 miliona dinara. Vlasnik Sremske TV, gospodin Vinčić je ujedno i vlasnik firme “Sirmiumfruit” i suvlasnik Vinarije Molovin. Molim da to zapamtite.

Zatim, izvesna Danijela Šuša iz Šida, osnivač i vlasnik Produkcije Nova iz Šida, osnovana 1.6. 2015. godine koja je posle samo mesec i po dana kupila RTV Inđija za vlasnika Sremske TV, takođe dobija milionske iznose za svoju produkciju u Šidu. U 2020. godini naš Grad joj je opredelio čak 2 miliona. Tu je i Mirjana Vasić iz Šida, osnovala par meseci iza gdje Šuše, “Sirmium Media” (u sred Šida) i takođe je dobila milion i po dinara.

Najzanimljiviji lik je izvesni Siniša Miljenović koji  je 2015. godine osnovao “Eko produkciju” sa sedištem u Adaševcima, opština Šid. Od tada dobija milionske sume na konkursima u Inđiji, Šidu, Pećincima i našem gradu (Šid 2017-2,5 miliona, Inđiji u 2017. i 2018. čak 4,5 miliona, i 2018. u SM pola miliona.) On 2020. godine dobija čak 2,5 miliona. Zanimljivo je da je on svoju kuću osnovao 1.jula 2015. kad i Danijela Šuša, a još zanimljivije je da je on drugi suvlasnik Vinarije Molovin sa gospodinom Vinčićem, vlasnikom Sremske TV(!!!).

Pa reči nemam.

A naš mitrovački ministar, od 2019.godine kreće brže, jače i bolje da državnim programom od skoro 9 miliona evra pomaže srpske vinare. Zanimljiv podatak da svi gore navedeni imaju otvorena po dva tekuća racuna: jedan u Komercijalnoj banci i drugi u Upravi za trezor.  

SVI na ista dva mesta. 

I SVI osnovani u julu 2015.  

I tako smo malo razbistrili mutne vode naših 36 miliona dinara datih raznoraznim medijskim kućama i pseudoprodukcijama, gde se piju i toče vina, sade zasadi i potpomažu od strane ministra poljoprivrede što subvencijama, što dotacijama, što konkursima.

 Sapienti sat!

Sigurno ste već zaboravili od ovih zanimljivih informacija na sport, ali verujte mi da će i ovi podaci o potrošenim stotinama miliona dinara za sport u 2020. biti podjednako zanimljivi. 

Prvo sam zapazila da je Kancelarija za mlade realizovala “program sporta i omladine” gde je potrošeno preko 7 miliona dinara za svega par aktivnosti i to većinom volonterskih.

Program 13.  Razvoj sporta i omladine je neverovatna misterija gde se skoro 160 miliona izdvojilo za podršku lokalnim sportskim klubovima, udruženjima I savezima, a preko 70 miliona za sportske organizacije odnosno za 68 sportskih klubova. Od ovih org.udruženja, klubova i sl.sinonima čini mi se da ovde važi ona stara: ZAMUTI VODU DA IZGLEDA DUBLJE. Za predškolce, školarce i njihove klubove i takmičenja potrošeno je nešto manje od 10 miliona, dok je čak 85 miliona odvojeno za Sportski savez Grada. Ne znam za vas, ali meni se od ovih desetina miliona već vrti u glavi. 

Klizalište nas je koštalo 2,5 miliona, a JN za prevoz na takmičenja koštalo 9 miliona. Vidite kako mogu da se lepo naprave tenderi za usluge, samo kad se hoće. 

Atletski stadion je potrošio u pandemijskoj godini 15 miliona, a SPC “Pinki” znamenitu cifru od čak 65 miliona dinara. Poboljšanje uslova rada u sportskim objektima (šta god to bilo) odnelo je još skoro 4 miliona, a eto nama i ovde specijalizovanih usluga za 2,9 miliona.  

Kad se ugrubo to sve sabere, dobijemo astronomsku cifru od čak 435, 5 miliona dinara!!!

Je l’ iz tih razloga niste napisali ukupni zbir i procenat realizovanog budžeta? 

I tako, sad na kraju, da bacim pogled na jadnih i bednih 106 miliona dinara koje je potrosila GU za socijalnu i dečju zaštitu. Jel’te da deluje baš jadno? Pa i jeste jadno. A tu su i sredstva za rad Centra za socijalni rad i svih ostalih udruženja koji vam amortizuju ogromnu bedu i lavinu problema u društvu koja kao senka lebdi nad igrokazom vašeg „zlatnog doba” u kom živimo. Potrošili ste nešto više od 35 miliona preko CSR za jednokratne pomoći i to je nepunih 72% od onog što ste trebali dati. 

Iako na teritoriji Grada Sremska Mitrovica imate par licenciranih pružalaca usluga socijalne zaštite, nikad, ponavljam NIKAD niste raspisali javne nabavke za usluge socijalne zaštite kao za ostale sfere delovanja. Dostavili ste mi najzad sve ugovore i izveštaje o potrošnji namenskih transfera, ali mi niste dostavili odluku po kojoj ste protivzakonito bez tendera, dodeljivali sredstva namenskih transfera ustanovama socijalne zaštite 2016. godine onako kako ste vi hteli ili vam je rečeno, a ne kako po zakonu morate. I za to ćete jednom morati položiti račune.

Na konkursu za OCD koje rade u oblasti socijalne zaštite gde se nalaze stari, penzioneri, Romi, OSI, duševno obolela lica, MNRO, osobe sa cerebralnom I dečjom paralizom, osobe sa autizmom i daunovim sindorom, bubrezni invalidi, invalidi rata, ratni vojni veterani itd. 

Vi ste, gospodo nečasna, opredelili 4 miliona za sve njih, a od toga isplatili samo 2,8 mil. dinara! Toliko vam svi ti građani, deca i stari vrede. Koliko i jednogodišnja apanaža za upravne i nadzorne odbore “Sirmiumarta”! Alal vam vera!

Mislite o ovome direktore Vukmir, kad budete išli u Centar,među sve one probleme društva koje se kao reka slivaju u vašu ustanovu. 

S ovim završavam moju analizu i neću vam se kao obično zahvaliti na pažnji, već ću vas pitati samo jedno:

 Gde će vam duša?”

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response