Informacije o našem radu

TRGOVINA UTICAJEM

2.4kviews

Moć stvara uticaj na okolinu, na druge ljude, ali kada se koristi za lične interese dolazi do onoga što se smatra suštinom korupcije, a uticaj na druge ljude, posebno na one podređene, u takvoj korelaciji interesa pretvara se u trgovinu uticajem – krivično delo koje je u Srbiji uvedeno upravo kako bi se stalo na put korupciji.
Naš odbornik Vladimir Petković, dotakao se i ove teme, javivši se za reč po 1. tački dnevnog reda – Predlog odluke o mesnim zajednicama grada Sremska Mitrovica:
„Odluka o izborima za savete mesnih zajednica je samo formalni deo u jednoj kampanji za izbore za savete u mesnim zajednicama. Zašto formalni? Zato što vrlo dobro znamo da se ova odluka mora doneti i urediti određeni ciklus i proces, ali moram da vas pitam nešto : Pre mene je govorio Zamenik predsednika Skupštine, dr Babić, koji je rekao da će se kampanja voditi imenom i prezimenom, odnosno lica koja budu učestvovala, predstavljaće sebe, a ne političku partiju kojoj pripadaju. Da li će se onda zabraniti prisustvo aktivista stranaka ispred mesnih zajednica i podela papirića sa brojevima vaših kandidata? To je suštinski bitno! Tu prikazujemo demokratičnost i sve ono što bi jedna odluka trebalo da nosi, kao i određene sankcije za kršenje izbornog ciklusa. Biće ovakvih situacija sigurno! To se odvija iz godine u godinu. Druga stvar, zašto mi potenciramo da su mesne zajednice u ovakvom stanju kakvom jesu, moji prethodnici su već rekli. Centralizovali ste ceo sistem, sistem se odnosi na to da mesna zajednica nema nikakve ingerencije za odlučivanje, nema sredstava. Imate mesne zajednice koje su urušene maksimalno, za koje ne postoji budućnost ovakvim načinom ophođenja prema mesnim zajednicama. Sam izbor članova saveta mesne zajednice je po odluci „vrhovnog komadanta“ jedne stranke, on ih delegira, on ih bira! Prosto, mi tu godinama nemamo slobodan odabir i slobodno istupanje pojedinaca, osim ako se neki entuzijasta pojavi na takvim izborima. Dalje, očekujete izbore za mesne zajednice na osnovu ove formalne odluke, a ne izlazite iz funkcionerske kampanje. Obilazite mesne zajednice kao načelnici, gradonačelnici, ministri i vodite funkcionersku kampanju! Nije problem. Na to smo navikli, ali nismo navikli da toliki trn u oku budemo u prethodnih godinu dana do te mere da ste prešli na izvršenje krivičnog dela trgovine uticajem, da svim silama vaš šef Branislav Nedimović pokušava izvršenjem krivičnog dela da potkupi naše odbornike, a za to što govorim imamo i dokaze! „

Nakon spominjanja imena „onogčijeimenesmedasespominje“, Predsednik Skupštine Ilija Nedić, prekinuo je odbornika Petkovića, koji je nakon digresije, nastavio izlaganje:

“ Ukoliko ovo nije tačno, isti može da podnese krivičnu prijavu za lažne navode, ako smatra da je ovo lažni navod! Ja ne znam dokle će to trajati, a traje već godinu dana, a ako vi ne znate ja ću vam to dokazati! Molim vas, kampanja traje, mi danas izglasavamo odluku, a pre toga kampanja traje sve vreme i to nije dovoljno, ćutimo, ne govorimo ništa, znamo da slede izbori za mesne zajednice, a neko se služi i prljavim stvarima! Ne znam čemu sve to! Ovi ljudi ovde će ostati dostojanstveni kao što su i bili, prezentovati građane Sremske Mitrovice i neće ni jednog trenutka pokleknuti! Mi nismo potkupljivi, zapamtite to!!!“ , zaključio je Vladimir Petković, pokazujući na odbornike Grupe građana “ Grad za sve nas“.

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response