Informacije o našem radu

ŽRTVE NASILJA „EKONOMSKI NEODRŽIVE“

1.3kviews

Na poslednjoj sednici skupštine Grada Sremska Mitrovica, jedna od tema bila je ”Izmena odluke o pravima građana u oblasti socijalne zaštite”. U okviru ovog kratkog predloga odluke možemo videti dve vrlo jasne stvari: Naš Grad je toliko okrenuo leđa malom čoveku i čoveku u problemima (da bi prigrlio interese velikog kapitala i lične interese), da to postaje vredno prezira. O Ovoj temi govorila je odbornica GG “ Grad za sve nas” Nataša Zec:
“Vi za žene i decu, koja traže utočište u „Sigurnoj kući” u našem Gradu, a dolaze recimo sa teritorije Šida, Rume ili Svrljiga, dakle drugih opština, ovom odlukom tražite da njihove opštine snose troškove smeštaja i prehrane! 
Pored toga što smo jedina opština Sremskog upravnog okruga koja ne obezbeđuje deci besplatne vrtiće, knjige i prevoz, sad i ovim nesrećnim ljudima ne možete da plaćate troškove smeštaja. 
U Obrazloženju odluke doslovno  piše:
„Zbog povećanja cena potrošačke korpe i rasta cena komunalnih usluga, dosadašnji način obračuna troškova smeštaja korisnika iz drugih opština i gradova sa teritorije Republike Srbije, u Sigurnoj kući u Sremskoj Mitrovici, ekonomski je neodrživ.“
Dakle, vama je skupo da plaćate smeštaj i troškove tih 29 nesrećnika, od toga 14 žena i 15 dece koji su bili u proseku mesec dana na smeštaju. Dakle, ako se pozabavimo prostom matematikom, to je po dve osobe na mesec dana!!! I to nije vama ekonomski isplativo!
 A nama nije skupo da plaćamo sva vaša bahaćenja, hiljade pređenih kilometara u mesec dana za jedan službeni automobil, ugostiteljske usluge merene milionima, fiktivna radna mesta i sl. 
Da vi, gospodo, racionalnije raspoređujete novac poreskih obveznika ne bi se sramotili i slali račune za smeštaj pretučenih, zlostavljanih žena i njihove istraumirane dece opštinama po Srbiji, već bi bili pravi domaćini. 
Da vi, gospodo, ne rasipate novac poreskih obveznika na preskupe ponovljene i netransparentne tendere za sve i svašta, fiktivno zapošljavate stotinu neobrazovanih, ali politički angažovanih misterioznih osoba koje niko u firmama nikad nije video dok postoje na platnim listama,  ova nesrećna deca bi mogla imati plaćen smeštaj.
 
Time smo došli i do druge bitne stavke, a koju ne pominjete ni slučajno zbog blizine izbora. Cene na malo i veliko divljaju, vi ih cenama usluga pratite, inflacija se otela kontoli, narod je sve siromašniji i bešnji. Ali, vi o tome ne govorite. Ulažete u novu bolnicu a ni u ovoj nema osnovnih sredstava za rad niti osoblja. Ne vidite od šume drveće. Zapošljavate u Gradskoj upravi novih 30 osoba i podižete zarade, naknade članovima odbora, a za ove ljude u potrebi i krizi se nema!“
 
Lepo je rekao Mahatma Gandi: „Ova zemlja je dobra i ima dovoljno za svačije potrebe, ali nema i za svačije pohlepe.“


Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, partite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response