+381641111253 gradzasvenas@gmail.com
понедељак, 11 децембра, 2023
Informacije o našem radu

ИЗБОРИ? КАД ГОД – МИ СМО СПРЕМНИ

Синоћ је у просторијама Г. Г. „Град за све нас“ одржан састанак Градског одбора.

Централно питање, од којих зависи и интензитет и темпо активности је то – кад ће и који избори бити.
Мало је вероватно да ће председник смети да раздвоји парламентарне од покрајинских и локалних избора, јер би тада оголио своје право лице и лоша кадровска решења у готово свим локалним самоуправама, која се вешто скривају иза имена Александра Вучића.

Подсетимо, да би се избори одржали у децембру (да претпоставимо да је датум 24.12. јер би било баш ненормално да за дочек Нове године идемо на биралишта – мада је код нашег председника све могуће), морају се стећи одређени услови.

Да би се одржали ванредни покрајински избори, потребно је да председник Покрајинске владе поднесе оставку, да се у року од 60 дана не изабере нови, плус минимални рок за кампању од 30 дана – тако да је то укупно 90 дана – што значи да избори били одржани 24.12. Игор Мировић мора поднети оставку најкасније 24.09. Тако да ћемо у наредних неколико дана сазнати има ли ванредних покрајинских избора.

На локалу је ситуација нешто другачија, у случају подношења оставке градоначелника, уколико се у року 30 дана не изабере нови расписују се ванредни локални избори који могу бити одржани најраније 45 дана од дана расписивања, дакле 75 дана од подношења оставке градоначелника – што значи да би градоначелници морали подносити оставке најкасније 8. октобра.

У случају подношења оставке премијерке, ситуација је најједноставнија – председник Народне скупштине одмах расписује ванредне изборе, а минимална кампања може трајати 45 дана, тако да то председница Владе оставку мора поднети најкасније до средине новембра.

Како год било, калкулације остављамо другима.

Ми ћемо се борити за своје идеје. Разговарати са грађанима, да ослушнемо њихове проблеме и дати максималан напор да Сремску Митровицу учинимо бољим и лепшим местом за живот.

Leave a Response