Kolumne

ИНТЕРВЈУ СА НИКОЛОМ РАДАНОВИЋЕМ

493views

Никола Ви сте се релативно скоро прикључили Г.Г. „Град за све нас“, шта Вас је навело да то учините?

– Пре свега незадовољство општим стањем у држави које се наравно пресликава и на град. Сваки дан тонемо све дубље и духовно и економски, а слобода коју имамо ће ускоро моћи да стане на ову кашичицу за кафу. Подстакле су ме и неправде које се свакодневно дешавају и које нас све муче, али које некако покушавамо да игноришемо и прихватимо као „нормалну појаву“. Ја сам једноставно дошао до тачке да не могу више само да гледам и игноришем и одлучио сам да се друштвено активирам против тога. Једноставно речено, можемо бити гадљиви на политику, али ако се политички не активирамо – ништа се неће променити! У групи грађана „Град за све нас“ пронашао сам најздравију причу и највећи број квалитетних људи са којима могу заједно да се борим за решавање свих проблема који муче све наше суграђане као и за општи интерес свих нас, а не само привилегованих појединаца. Волео бих још само да нагласим да никад нисам био члан ниједне странке и ово је мој први друштвено-политички ангажман или боље речено моје прво учествовање у грађанском активизму.

Шта конкретно код Вас изазива највише незадовољства, а тиче се града?

– Ух.. много тога, али не бих да овај интервју буде предугачак, зато ћу рећи да су то пре свега људи који воде овај град. Једни те исти људи који овај град воде са ове или оне функције задњих двадесетак година. Називам их људима, мада би се о томе дало расправљати пошто од три основне особине људскости, а то су: поштење, васпитање и доброта већина њих не поседује ниједну. Не поседују ни неке друге квалитете који су потребни да би се водио град као што је наш. Њихов једини назови „квалитет“ је подаништво и послушност. По узору на нашу државу где сву власт има само један човек, иста је слика и у граду где сву власт држи његов намесник, а у селима његови месни „шерифи“ који су некад лепо и исправно били називани сеоским ђилкошима. У таквом па могу слободно рећи феудалном систему који је овде успостављен, људи се не постављају на функцију на основу: стручности и образовања и људских квалитета пре свега, него на основу тога колико „капилара“ накупе и колико других људи нагурају у аутобусе. Пошто су у феудализму титуле наследне, имамо случај да је људима из пар градских породица увек добро, стално се богате, њихови су сви на којекаквим положајима и функцијама, а ми остали би требало да будемо послушни кметови који ће за њих да раде, да им се клањамо и да будемо захвални ако нам евентуално падне нека мрвица са њиховог стола… Е неће моћи – боримо се против тога!

Значи по Вама суштина је да се промене људи који воде овај град?

– Суштина је много шира, али опет суштина сваке промене су људи. Људи покрећу и доносе сваку промену. Од лоших људи не можете очекивати добре ствари. Потребна је права промена, искрена и чиста, а не козметичка промена по систему „Курта – Мурта“. Да уместо непоштених, дођу поштени људи, да уместо нестручних, дођу стручни, уместо необразованих – образовани итд. Да град коначно воде људи који смеју да изађу пред грађане на улицу и да их погледају у очи, а не да их гледају само преко плаката и билборда у току изборних кампања.

Шта би сте поручили нашим суграђанима који евентуално подржавају рад наше групе груђана и размишљају да се нам прикључе?

– Поручио бих им да прочитају овај интервју, али да ми не верују на реч, него да дођу у канцеларију и сами се увере. Врата канцеларије Г.Г. „Град за све нас“ су једна од ретких у овом граду, ако не и једина на која можете ући, питати све што вас занима искрено и конкретно без страха и задршке и добићете искрен и конкретан одговор. Г.Г. се много разликује од класичних домаћих странака/партија/покрета и зато људи не треба да је посматрају у том контексту. Група је фокусирана искључиво на грађане и град, на локалне теме и проблеме који дотичу обичног човека. Такође битно је рећи да је Г.Г. „Град за све нас“ пре свега један велики скуп пријатеља и познаника у ком нема „великог вође“, нема покоравања, нема клањања, нема директива, једноумља, цимања за рукав и сличних ствари које се дешавају у класичним странкама. Овде свако има право на свој став и своје мишљење и свако је добродошао, ако жели добро за овај град и његове грађане.

Leave a Response