Саопштења

Прекршајне пријаве учесницима легитимних протеста

Поштовани суграђани, будући да имамо сазнања да је велики број суграђана добио прекршајне пријаве за учешће на еколошким протестима, обавештавамо вас да ће правни тим Групе грађана „Град за све нас“ пружити бесплатну правну помоћ свим лицима против којих је неосновано и незаконито покренут прекршајни поступак, односно којима је издат прекршајни налог након одржаних протеста у Сремској Митровици. Сматрамо да се диктатура приказује у пуном смислу те речи подношењем прекршајних пријава којима се кажњавају људи који су дали подршку легалним протестима. Да је овакво издавање прекршајних налога нелегално и  нелегитимно, индиректно је повлачењем закона, под притиском народа признао и потврдио и сам председник Александар Вучић и Влада Србије.

Сматрамо да би за интегритет правосуђа у Србији било најбоље да судови ослободе грађане одговорности ако дође до суђења, а са становишта судског поступка не видимо како би полиција доказала основаност.

Подсећамо да су грађани Србије три претходне суботе изашли на улице и блокирали саобраћајнице у чак 50 градова широм земље, током еколошког протеста. Власти су прихватиле два захтева протеста- повлачење Закона о експропријацији и измене Закона о референдуму, као и поништај одлуке о усвајању просторног плана града Лозница за које је народ сматрао да се доносе због рударске компаније Рио Тинто. Борба слободоумних грађана, који стају у заштиту природе и здравља људи који од ње живе се наставља, и ми им се у томе придружујемо, јер ако немамо чисту природу, немамо ни здравље, а будућност и опстанак нације доводи се у питање.

Заустављање једноумља аутократског режима у коме је демократија избрисана као цивилизацијска тековина представља један од наших главних програмских циљева, и овога пута смо ту да се заједно изборимо за већа права свих наших суграђана.

Leave a Response