Колумне

Интервју са Гораном Огњеновићем

Од самог оснивања сте у ГГ „Град за све нас“. Како Вам сада, након три и по године изгледа та организација?

– Од самог оснивања, по мени, организација је на врхунском нивоу, што се и показало одмах по скупљању потписа за изборе, како је врло брзо организовано и скупљено довољно потписа за подносење листе. Сада је, након три и по године, само унапређен систем функционисања групе организовањем штандова, што је довело до проширења чланства. Кључ успеха ГГ је у бирању људи, а не постављењу од стране некога. Изабрана личност је одговорна према грађанима, а постављена одговара само ономе ко ју је поставио.

По струци сте економиста, како гледате на економску ситуацију, како у Србији, тако и у Сремској Митровици?

– Ситуација је по мени вештачка, доста измена и допуна треба. Првенствено улагање у домаћу производњу и унапређење домаће привреде и пољопривреде. Не улагати у страни капитал и у стране фирме (доказ улагања у стране фирме је Митрос компанија, која је отишла назад и оставила наше људе без плате). Средства која су намењена из буџета треба усмерити на прави начин и ономе коме су намењена директно, а не преко фиктивних удружења. Директно крајњем кориснику – да ли спорту, просвети, медицини – али усмерити у институције које су важне друштву. На прво место ставити децу и школе, јер улагањем у образовање улажемо у будућност свих нас. Смањити – укинути трошкове фиктивних радних места и агенција за запошљавање и самим тим остаје довољно за унапређење и одржавање школа, болница, града, села.

Ви сте из Ноћаја, какво је стање у мачванским селима и да ли млади тамо имају перспективу?

– Имају млади перспективу у селима, али јако село – јак град – јака држава, само таквим редом. Треба село одржати сигурном ценом пољопривредних производа, а не субвенцијама које више служе за уцене, а не за бољи живот и опстанак на селу. Када је реч о мачванским селима – она имају јако велик потенцијал. Сређивањем инфраструктуре која није пуно захтевна и , као што сам већ рекао, сигурном ценом пољопривредних производа млади не би морали да иду у стране фирме да их уцењују за ситне новце.

Буни ли људе по селима назив ГГ „Град за све нас“, да ли морате додатно да објашњавате да се појам „Град“ односи и на села, од како Сремска Митровица има статус града?

– Не, назив је сасвим добар јер су становници ових седам мачванских села везани адмистративно за Сремску Митровицу и самим тим су лако прихватили назив групе. Као повереник ГГ за Мачву, у селима се трудим да прикупим квалитетне људе, који нису подложни честој промени мишљења, који ће својим именом представљати ГГ. Јер, прави човек на правом месту – не треба пуно да објашњава, сама његова присутност у некој организацији улива људима поверење и људи се сами прикључују. Мислим да смо доста раширили ГГ по Мачви, иако је тешко време са великим притисцима и уценама.

Како видите Сремску Митровицу након локалних избора 2024. године?

Видим је слободнију и приступачнију за живот без уцена и притисака. Слободно запошљавање по стручности и потреби. Након избора видим је са већином одборника ГГ у Скупштини Града, који ће радити на унапређењу и сигурности живота свих грађана Сремске Митровице.

Горан Огњеновић, економиста

1 Comment

Leave a Response