Колумне

Интервју са Маријом Грбић

“Образовни систем у Србији системски и врло успешно од нас прави робове – младе људе који не знају ко су, шта желе да раде, у чему су добри, како да зараде новац, како да буду слободни. Решење је у образовању ван образовних институција”, каже Марија Грбић, дипломирани новинар и мастер комуниколог. Пореклом из Мартинаца, студирала је новинарсто у Новом Саду, била најбољи студент и побрала бројне награде. У новинарској каријери, често се бавила социо-економским положајем грађана коју је препознала Европска мрежа против сиромаштва у Србији наградивши је Националном наградом за достојно извештавање о сиромаштву 2020. године. Стога смо са Маријом разговарали о економској ситуацији, финанској и медијској слободи и улози образовања у освајању тих слобода.

С`обзиром да сте током новинарског посла пратили социо-економске теме, како оцењујете економски положај грађана у Србији, поготово у контексту актуелне инфлације?

– Нисам економски стручњак, али за процену економске ситуације у којој живимо то није ни неопходно. Људи у овој земљи су изгубили достојанство због немаштине. Овде се системски ради на осиромашивању грађана како би им се несметано управљало и уцењивало. Питајте људе око себе кад су последњи пут изашли на ручак или у позориште. Ко нас је убедио да је за трочлану породицу на месечном нивоу довољно 400 грама јунећег, килограм и 800 грама свињског меса, 48 јаја, 200 грама лимуна… А то је потрошачка корпа. О летовању и зимовању да не говорим. И где је ту простор за лични развој и напредак? Нема га јер то неком тако савршено одговара.

Како грађани могу да се боре за бољи економски положај?

– Непристајањем, освешћавањем и радом на себи. Не пристајем да пола свог живота дајем на богаћење крупних капиталиста, не пристајем да ми одузимате достојанство, не пристајем да за уложени труд и рад преживљавам… Али, то треба да буде колективно непристајање и бунт. Ако не пристане радничка класа, велики део система је уздрман и крупни капитал мора да попусти.

Колико образовање и рад на себи утичу на освешћивање и стварање слободних грађана?

Образовање и рад на себи имају огромну улогу. Међутим, када ово тврдим, не мислим на формално образовање, факултете итд. Нажалост, образовни систем у Србији системски и врло успешно од нас прави робове – младе људе који не знају ко су, шта желе да раде, у чему су добри, како да зараде новац, како да буду слободни. Решење је у образовању ван образовних институција. Пошто нас ни у основној ни у средњој школи не освешћују, не излажу различитим искуствима и не суочавају са реалним животом, већина младих људи “прогледа” тек кад се суочи са реалношћу, по изласку из школске клупе. Онда кад на својој кожи осете систем.

Каква је ситуација са школовањем новинара? И слободом медија?

– Ја могу да кажем да сам добила солидно образовање на факултету. Могло је и боље, али неку добру основу сам свакако добила. Остало сам сама надограђивала грабећи праксе и посао још од друге године факултета. Проблем је кад ти школовани новинари изађу на тржиште рада и схвате да паре не доноси новинарство, него нешто што лаици називају новинарством, а то није прошло поред новинарства.

И за крај, ко је ваш фаворит на локалним изборима у Сремској Митровици који ће се одржати у јуну месецу? И како видите Митровицу након тих избора?

Не бих се јавно изјашњавала о фавориту. Могу да кажем да изузетно поштујем рад Групе грађана “Град за све нас”. Пре свега ми је драго да се коначно чује друго мишљење у нашем граду, коначно глас непристајања и бунта.

Leave a Response