Колумне

Интервју са Бранком Ивићем

Рекло би се да сте човек широког спектра интересовања, добро информисани о многим темама и одличан познавалац политичких дешавања. Како видите актуелну ситуацију у Москви и у зависности од даљег развоја догађаја, да ли мислите да последице могу бити далекосежне на свим просторима и да ли су људи уопште свесни тога?

– Они који ме познају могли би и тако да кажу. Када је у питању Руска федерација – ту су кључних неколико елемената, који се у континуитету одвијају од 2014.године до данашњих дана.Ту бих посебно нагласио и све активности колективног Запада који је веома битно утицао на консолидацију многонационалног друштва у Руској федерацији.Најбољи показатељ за то су и управо спроведени председнички избори у Руској федерацији…ту је сваки коментар једноставно сувишан. Нажалост, сав тај колективни запад није схватио суштину онога што је објединило и наставља да обједињује грађане Руске федерације – и то је велика грешка. Искрено, мислим да даље последице тог и таквог понашања,најблаже речено,могу бити веома погубне по остатак човечанства… Није све изгубљено – потребно је уважавање реалности, поштовање другачијих мишљења и виђења новог светског поретка – али то не зависи само од Руске федерације.

С’обзиром на политичку ситуацију у земљи, да ли мислите да су могуће промене након београдских избора?

– Искрено – о изборима у Београду треба да одлуче грађани који тамо живе…све могуће промене би требале и морају да зависе од њиховог избора.

Како видите политичку ситуацију на локалу? Да ли по вашем мишљењу постоји озбиљан конкурент актуелној власти и од кога очекујете запажен резултат на предстојећим локалним изборима?

– Када је у питању Сремска Митровицa, актуелна власт,односно појединци у њој које и лично познајем, су урадили неке корисне ствари по сам град и грађане – јер и ту постоје честити и поштени људи без обзира на наметнуту партијску дисциплину… Озбиљног конкурента не видим у огранцима политичких партија које делују у нашем граду…Сматрам да је Група грађана „Град за све нас“ на последњим локалним изборима,по мени,остварила један изузетан и потпуно неочекиван резултат и очекујем од њих да ће уз додатне напоре и ангажовање тај резултат моћи да понове…али – опет се ради о мом личном мишљењу, ако на те изборе изађу САМИ…без икаквих предизборних коалиција…о њима треба размишљати после избора…

Које су по вама горуће теме на локалу, а које би се могле решити сврсисходнијом расподелом новца из локалног буџета?

– Од 1963.године живео сам у Ноћају,Мачванској Митровици,дуго година у Сремској Митровици и сада опет у Мачванској Митровици и мислим да имам пуно право да похвалим и оно што је позитивно, а и оно друго. Да будем искрен, постоји низ проблема када је у питању инфраструктура у граду и околини, решавање проблема невласничких паса, угледање на друге локалне самоуправе које су, рецимо решиле бесплатне уџбенике и превоз за ученике и наравно – оно најважније – ОДГОВРНА И ОБРАЗЛОЖЕНА расподела средстава за локалне медије, НВО и пуна транспарентност трошења новца из буџета.

За крај, реците нам кога бисте волели да видите на месту градоначелника након локалних избора и које су то кључне особине које неко на таквом месту треба да поседује?

– Тешко је ово питање…и у директној је вези са локалним изборима…Oно што могу да кажем је да бих на том месту волео да видим ВАНСТРАНАЧКУ ЛИЧНОСТ чији су живот и породица везани за наш град, која ужива углед међу грађанима, довољно стручну, поштену и способну да одговори свим изазовима које та функција носи.

Бранко Ивић о себи:
„Рођен сам давне 1957.године – по пореклу Мачванин, по рођењу Бачванин, по већем делу живота Сремац… Србин…православац… Пензионер, отац, син, брат, стари рокер, ратни ветеран, љубитељ паса… Основно занимање ми је дипломирани правник, али све оно чиме сам се свих ових година бавио је на неки начин прерасло ту титулу… то знам и ја и сви они који ме познају“. 

Leave a Response