Kolumne

Интервју са Миодрагом Веселиновићем

С`обзиром да живите у Кузмину, какав је живот младих у селу?

– Живот младих на селу се своди на кафиће, кладионице, интернет…нема дружења нити неких манифестација које би то промовисале… некада је у селу било веома живо за време летњег распуста, сеоске славе, игранке и дискотеке, све је то у овом времену симболично… нема јасне стратегије шта да се уради, покрене и ко да се ангажује да би се ствари покренуле са мртве тачке… некад су млади и „глуварење у парку“ знали да претворе у нешто забавно и занимљиво, данас таквих иницијатива и дешавања скоро да нема.

Готово да не постоји МЗ у Србији која није под контролом СНС-а. Да ли је селу потребан домаћин да га води или је битно да има „своје људе“ у Граду и да је политички подобан?

– По мени сваку месну заједницу у Србији мора да води домаћин. Нажалост у већини месних заједница је тренутно ситуација да владајућа странка поставља своје људе који су политички подобни. Био је случај баш овде где је владајућа странка сменила тадашњег председника МЗ и поставила свог човека. Месним заједницама неће бити боље док се Ср. Митровица као општина политички не смени. Месне заједнице где није председник политички подобан гуше да би доказали како он ништа не може да учини за село. Оно што бих посебно замерио јесте то да „Сајам свиња и пољопривредне механизације“, као једна од манифестација по чему је Кузмин постао познат, гушен и опструисан , традиционални меморијални турнир ,,Дражић-Јовелић“ такође више није у организацији месне заједнице и клуба као што је пре било, културне манифестације су редуковане, проблем канализације је све актуелнији.

Г. Г. Град за све нас, чији сте припадник, има у свом програму и повратак младих на село. Колико је то реално?

– Подржавам сваки пројекат и програм повратка младих на село јер сам се и сам вратио у мој Кузмин након школовања. Повратак младих на село је под знаком питања због све лошије ситуације у пољопривреди. Доста младих одлази са села за бољим животом јер од пољопривреде како кажу нема користи. Само озбиљне промене политике према селу, младима ,пољопривреди може утицати на пројекат оживљавања и опстанка села. Ја сам се после студија вратио у своје село и не планирам одатле да идем, док већина после студија остаје у граду за бољим животом и зато нам се села гасе. Села ће опстати и оживети једино ако будемо остајали на нашој дедовини.

Како видите Сремску Митровицу после локалних избора 2024. године?

– Као члан Г. Г. ,,Град за све нас“ а поготово као члан ,,Омладине ГГ“ верујем да ће напокон доћи смена власти у нашем граду и да ће се напокон Митровица развијати онако како треба за једну тако велику општину заједно са својим месним заједницама. Искрено се надам да ће се и млади још више активирати јер уколико траже или чекају посао морају да ћуте јер је тешко наћи и доћи до посла данас.

Миодраг Веселиновић, струковни инжењер пољопривреде

Leave a Response