Питања читалаца

Питање нашег читаоца упућено Мирославу Јовановићу

„Ви питате, ми одговарамо“. Од питања која су пристигла на нашу страницу издвајамо питање нашег читаоца упућено Мирославу Јовановићу.

Питање преносимо у целости:

„Добар дан, ако може питање за Мирослава Јовановића.

У чијој надлежности су пружни прелази, а у чијој коловоз преко истих. Прелаз у Лаћарку и измедју Сремске Митровице и Лаћарка су често неисправни, а најновији проблем се односи на сам прелаз у Железничкој улици у Лаћарку. Рампа је колико толико исправна (умела је да прави проблеме често), али је прелаз лош, пропао, рупе су све веће. Бициклом се не може прећи, а старије особе које користе помагала при кретњи не могу ни да помисле да предју тај прелаз. О свему је више пута обавештена Месна заједница Лаћарак, као и надлежна Управа Града Сремска Митровица, али нико ни не помишља да реши проблем. Да ли треба нешто да се деси, да би проблем био решен?!“

Одговор Мирослава Јовановића преносимо у целости:

– Закон о железници је јасан и каже: „На путном прелазу, железничком инфраструктуром и железничким саобраћајем управља управљач железничке инфраструктуре, а путном, уличном и пешачком инфраструктуром и саобраћајем управља управљач путне инфраструктуре, тако што је сваки управљач дужан да створи услове за безбедан прелазак места укрштања на инфраструктури којом управља.“

Управљач железничке инфраструктуре су АД „Инфраструктура железнице Србије“, а управљачи путне инфраструктуре у нашем граду су у зависности од категорије пута ДОО „Сирмијум пут“ и ЈП „Путеви Србије“.

Чест случај је да указивањем на овакве и сличне проблеме од стране ГГ Град за све нас добијемо одговор да то није у надлежности локалне самоуправе иако је јасно да у овом случају постоји надлежност. Не може одговор челника овог града да буде да нешто није у надлежности локалне самоуправе, па чак и да није. Нарочито ако се ради о овако једној битној ствари где је људима угрожена безбедност.

Главни задатак локалне самоуправе и јесте обезбеђивање што квалитетнијег живота становника, а један од приоритета управо треба да буде безбедност становништва. Срамно је да неспособност решавања проблема мештана буде позивање на надлежност или ненадлежност.

У конкретном случају не треба бити пуно паметан и изналазити нека нова решења, него једноставно град у свом буџету мора да обезбеди одређена средства којима ће се одржавати пружни прелази. С`обзиром на чега се све тренутно троше паре (фиктивна радна места, накнаде за разноразне комисије и одборе и слично) преусмеравањем ових средстава овакви проблеми би били решени.

Leave a Response