Саопштења

ЗАОКРУЖИ НЕ НА РЕФЕРЕНДУМУ

Група грађана „Град за све нас“ одлучна је у ставу да 16. јануара треба изаћи на референдум и заокружити НЕ! Гласом НЕ, треба одбранити Устав и оставити шансу да једног дана имамо независно правосуђе. Ово је уставно, државно и правно питање, о којем грађани немају довољно информација о чему би требало да се изјасне, јер су готово сви медији на организован начин допустили громогласну тишину, како они са националним фреквенцијама, тако и такозвани слободни медији.

Грађани би на референдуму требало да гласају против предложених промена Устава Србије, јер је циљ властодржаца, да се зацементира утицај извршне власти на правосуђе.

ГГ се противи променама Устава Србије у области правосуђа, а које је усвојила Скупштина Србије 30. новембра, јер нису у интересу државе и грађана. Стручна јавност је готово једногласног мишљења да предложене промене Устава не би допринеле независности правосуђа.

Уверења смо да би у политичкој реалности, за веома кратко време судови и јавна тужилаштва били стављени под апсолутну контролу владајуће странке, зато што се овим променама Устава олакшава и поједностављује политички утицај на судије и тужиоце.

Власт не само да није обезбедила јавну расправу него и грађани нису информисани о предложеним променама Устава.

Промене Устава је усвојио нелегитимни сазив парламента, након нелегитимног и нетранспарентног поступка доношења акта о промени Устава Србије.

Указано је да није обезбеђена ни делотворна контрола процеса гласања на референдуму о потврђивању акта.

ГГ „Град за све нас“ мишљења је да ће судије и тужиоци према предложеним уставним амандманима и после референдума остати „само службеници власти“, а будући да у Србији традиционално не постоје институције, већ постоји само извршна власт, па су и сва решења једнопартијска.

Ослобађање медија, заглављених у једноумљу аутократског режима, који ћуте о питањима која муче наше суграђане, представља један од наших главних програмских циљева, а док се то не деси, ми настављамо да вас о нашем раду са и борби детаљно информишемо.

Пратите нас на нашој страници „Град за све нас“

Leave a Response