Saopštenja

ZAOKRUŽI NE NA REFERENDUMU

1.1kviews

Grupa građana „Grad za sve nas“ odlučna je u stavu da 16. januara treba izaći na referendum i zaokružiti NE! Glasom NE, treba odbraniti Ustav i ostaviti šansu da jednog dana imamo nezavisno pravosuđe. Ovo je ustavno, državno i pravno pitanje, o kojem građani nemaju dovoljno informacija o čemu bi trebalo da se izjasne, jer su gotovo svi mediji na organizovan način dopustili gromoglasnu tišinu, kako oni sa nacionalnim frekvencijama, tako i takozvani slobodni mediji.

Građani bi na referendumu trebalo da glasaju protiv predloženih promena Ustava Srbije, jer je cilj vlastodržaca, da se zacementira uticaj izvršne vlasti na pravosuđe.

GG se protivi promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, a koje je usvojila Skupština Srbije 30. novembra, jer nisu u interesu države i građana. Stručna javnost je gotovo jednoglasnog mišljenja da predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosuđa.

Uverenja smo da bi u političkoj realnosti, za veoma kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavljeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava olakšava i pojednostavljuje politički uticaj na sudije i tužioce.

Vlast ne samo da nije obezbedila javnu raspravu nego i građani nisu informisani o predloženim promenama Ustava.

Promene Ustava je usvojio nelegitimni saziv parlamenta, nakon nelegitimnog i netransparentnog postupka donošenja akta o promeni Ustava Srbije.

Ukazano je da nije obezbeđena ni delotvorna kontrola procesa glasanja na referendumu o potvrđivanju akta.

GG „Grad za sve nas“ mišljenja je da će sudije i tužioci prema predloženim ustavnim amandmanima i posle referenduma ostati „samo službenici vlasti“, a budući da u Srbiji tradicionalno ne postoje institucije, već postoji samo izvršna vlast, pa su i sva rešenja jednopartijska.

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu sa i borbi detaljno informišemo. Pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response