Informacije o našem radu

BUDŽET GRADA ZA 2022.-2.deo KAPITALNA ULAGANJA ili ŠANSA ZA KAPITALNI LOPOVLUK

1.6kviews

Svaki grad i opština razvijaju se u skladu sa kratkoročnim i dugoročnim planovima odnosno vizijama i realnim potrebama stanovnika. Ti planovi utiču na kreiranje budžeta, ali takođe i vizije i potrebe koje se formalno i strukturalno definišu strategijama razvoja određenih oblasti-zdravstva, socijalne zaštite, infrastrukture, održivog razvoja, ekologije, privrede itd. Trenutno u našem Gradu postoje dva važeća strateška dokumenta-prvi iz oblasti razvoja kulture i drugi iz socijalne zaštite, koji je opet priča za sebe. Dakle, ne postoji nikakva strateška vizija ni plan razvoja Grada.
Upravo to potvrđuju i ad hoc nabacani kapitalni projekti u budžetu.
S obzirom da se za kapitalna ulaganja pravi plan finansiranja na tri godine, a vi ste povećali ulaganja u ovaj sektor za 23%, osvrnuli smo se malo unazad pa da vidimo da li ste ono što se planiralo i realizovalo. I tu smo zatekli potpuni haos. Pa da krenemo.
KAPITALNI PROJEKTI I REALIZACIJA od 2019.god do 2022.
Izgradnja hale i linije za separaciju u regionalnoj deponiji “Srem-Mačva”, vrednost: 19.980.000,00 din, početak projekta je 2021, a kraj 2023. Ništa to ne bi bilo sporno da nisam bacila pogled na ranije godine i pronašla da je još u 2017.godini, Saša Bugadžija, tadašnji v.d.načelnika Gradske uprave za infrasturkturu i imovinu, potpisao ugovor sa firmom “Radun inženjering” DOO, upravo za ovaj projekat – za izgradnju hale za separaciju otpada na Regionalnoj deponiji “Srem-Mačva” za čiju će namenu iz gradske i republičke kase biti izdvojeno oko 52 miliona dinara sa PDV-om (izvor: zvanični sajt Grada,1.maj 2017) Nakon godinu dana, 12.april 2018. (Izvor: RTV), novi načelnik Miroslav Jokić izjavljuje da se „postrojenje za separaciju od 4.000 kvadratnih metara“, privodi kraju. Od jeseni 2018. do 2020, nikakvih vesti o završetku projekta, sve do 2022. kad vaskrsava sa novim izdvajanjem Grada za isti projekat od 66 miliona!!!
Pitam nadležne: Koliko traje i koliko tačno nas građane košta ovaj projekat i otkud sad ovi fantomski troškovi?
Izgradnja saobraćajnice sa kompletnom infrastrukturom ulice Filipa Višnjića u Sremskoj Mitrovici, sa projektovanom vrednosti radova od 115.594.456,00 dinara. Međutim, iako ste to planirali za period 2019/2020, ništa niste uradili i taj kapitalni projekat od skoro milion evra je na volšeban način nestao iz svih planova i nacrta bužeta u narednim godinama. Očigledno je NEKO procenio da to više nije prioritetna potreba, a ulica Filipa Višnjića je i dalje jedna od najgorih saobraćajnica u gradu!
Idemo dalje.
Kapitalno održavanje zgrada, objekata, puteva, vodovoda, projektno planiranje stoji neverovatna suma od 245.998.000 dinara! To vam dodje skoro 2,1 miliona evra!!! U ovu jednu jedinu budžetsku stavku ste ugurali sve i svašta da bi lakše “muljali”. Zahtevamo da se prema ovakvim astronomski velikim ciframa odnosite odgovornije i objasnite šta ste sve ovde planirali, stavku po stavku.
Kapitalno ulaganje u OŠ”Jovan Popović” započinje sa 2017.godine. Svi smo bili srećni da će naša deca dobiti savremenu obrzovnu ustanovu. Vrednost projekta je bila 295 miliona dinara, od toga država je investirala 218 miliona, a grad 70 miliona za period 2018/2019. U budžetu za 2020.opet se izdvaja značajna suma za izgradnju OŠ”Jovan Popović”. Govorim o 141,145.315,00 dinara, od čega iz budžeta RS ide 59 milion, a iz budžeta Grada 82 miliona. U toj 2020.godini.je završena i otvorena ova škola, a na otvaranju pokrajinski premijer Igor Mirović je izjavio: “Novi objekat OŠ”Jovan Popović” u Sremskoj Mitrovici, za čiju izgradnju i opremanje je Pokrajinska vlada, uz podršku lokalne samouprave, izdvojila 382 miliona dinara,”. Pa fino, ali ja kad sračunam iznose od 2017-2020 dobijem brojku od nešto više od 436 miliona dinara. Razlika je u 54 miliona. Ipak, to nije sve. U kapitalnim izdajanjima za 2021.nije bilo ove škole da bi se pojavila ponovo u Nacrtu za 2022.sa 75.638.000, 00 dinara(država- 48,3 miliona a Grad- 27 miliona)! Izgradnja i opremanje fiskulturne sale. Ova škola ima stvarno da nas košta kao svemirski projekat NASA! Pitam vas-kad će se konačno završiti i opremiti ova škola i samim tim izdvajanja desetina miliona dinara novca građana za ovu školu, kad znamo da mnoge škole sa teritorije naše opštine nemaju niti pristojne toalete, fasade, fiskulturne sale itd.? Sva deca su podjednako vredna, baš kao i sve obrazovne ustanove.
Rekonstrukcija i sanacija pozorišta „Dobrica Milutnović” već godinama vapi za kopletnom obnovom.Odavno im obećavate sredstva, 2019,2020.i 2021. Vidim stoji 80 miliona, pa 50 miliona, ali ipak ništa od velike obnove neće biti ni u 2022. već samo 5 miliona da se zamažu i tako tužne oči naših umetnika. Ih, kad niste javni toalet pa da dobijete 10.4 miliona za održavanje ili opet neka sportska dvorana pa da dobijete 9 miliona ili 19.1 milion koliko je prošle godine odvojeno za održavanje sportske infrastrukture. Gledajte Pink i Hepi, tu vam je new age kultura Srbije.
A sad pitanje, možete li mi objasniti ovaj galimatijas sa Domom vojske?
Vidim da ga kupujete u 2022.po treći put, ali sada za 6.6 miliona dinara. I u usvojenom budžetu za 2021.ste odvojili isti iznos, dok ste u 2020.izdvojili 8 miliona dinara. Ipak 8.januara 2020.u Informeru naš bivši Gradonačelnik Sanader je izjavio da je Dom vojske, koje je bilo „ruglo Sremske Mitrovice“, najzad otkupio Grad za 16 miliona dinara!
Kad sam zamolila gradske čelnike su sedeli predamnom, da mi razjasne ovo, kako opet kupujemo kupljeno, zam.gradonačelnice Petar Samardžić mi je sa mesta doviknuo da pitam Sanadera. Zašto njega? Pa on je to izjavio. Koliko znam svi vi ste tada bili odmah s desna bivšem Gradonačelniku i sigurno znate jel to istina ili laž, jel plaćeno ili nije. Opet s mesta, kao na pijaci dovikuje naš glavni šarmer gdin Samardžić, “pa cenjkamo se”. Cenjkaju se! Kao na pijaci. Ništa ugovori, ništa javne nabavke, ništa procedure. Ovo je pravi primer odnosa vlasti prema opoziciji i građanima- snishodljiv, ponižavajući i licemeran. Isti odnos imaju i prema novcima u budžetu sa kojim raspolažu. Kako nam se hoće i nemam kome da polažem račune. Kako je i rekao svojevremeno isti taj Gradonačelnik Sanader nakon jedne javne rasprave, parafraziraću: ako hoćete nešto da menjate, pobedite na izborima. Moram spomenuti da mi jedino što moramo promeniti ste upravo vi, nadobudni, bahati, osioni i srebroljubivi političari koji jedino brinete da se dodvorite lokalnom šerifu koji glumi gospodara života svih nas. Ipak, da znate, vi ste tu zbog građana i dobrobiti ovog grada, ne zbog ličnog interesa i karijere. Mislite o tome.
Sve u svemu, odgovor ne dobih, a Dom vojske je zahvaljujući nesposobnosti i nebrizi prethodnih garnitura vlasti i došao u ovo stanje da je postao ruglo. To je nekad bio reprezentativan objekat u kome su se dešavale mnoge lepe svečanosti, ali i kulturne aktivnosti i u kome se osetio puls ovog Grada.
Moram spomenuti da među svim kapitalnim projektima koje su zadovoljavanje prioriteta građana, ne vidim rešavanje pitanja Muzičke škole koja je sa svojim đacima i profesorima lična karta našeg Grada.
Ne vidim projektovanje i izgradnju Gradske pijace koje ste u još tekućem budžetu isprojektovali za 2022 i 2023 sa čak 150 miliona dinara. Gde nestade to kapitalno ulaganje?
Opšta bolnica Sremska Mitrovica
Na prošloj sednici zam.gradonačelnice Petar Samardžić je u svom stilu nakon istupa našeg odbornika dr Steve Orelja, svečano objavio da će Grad zidati novu bolnicu i dobio veliki aplauz svojih stranačkih kolega. Mi smo bili u šoku, jer nigde nije bilo planirano tako šta, a već dve godine pratimo nacrte budžeta Grada. I zaista nađoh u Vodiču za budzet za 2021.godina planiranu sumu od 45 miliona dinara za projektovanje nove bolnice.
Sad bih volela da mi objasnite šta se desilo sa planom rekonstrukcije i adaptacije Opšte bolnice koji smo još početkom 2019.godine platili neverovatnih 29,9 miliona dinara? Krajem 2019. ste odjednom shvatili da morate da gradite novu bolnicu, nedovoljno objašnjeno zašto i koja je to stručna komisija odlučila.
Stoga vas pitam: Ima li ovaj grad stručnjake arhitekte i građevinske inženjere koji bi mogli zajedno sa rukovodstvom bolnice da analiziraju potrebe i realne mogućnosti rekonstrukcije i energetske sanacije već postojećeg objekta bolnice, nego prvo platimo za projekt rekonstrukcije, da bi nam projektant saopštio da mesecima ne može da dobije podatke i na kraju kaže da je on(čitaj:projektant) odlučio da treba graditi novu bolnicu?
Uvodimo li grad u ogromne troškove bez stvarne i stručne analize?
Kako je moguće da se javna nabavka raspisuje, a da prethodno nije prikupljena dokumentacija i napravljena analiza racionalnosti, izvodljivosti?
Ko uopšte sastavlja projektne zadatke i nalaže raspisivanje javnih nabavki za izgradnje i rekonstrukcije, imamo li mi stručnu službu u smislu komisije inženjera za to ili je to samo stvar nekog službenika za javne nabavke (pravnika ili ekonomiste) kojem je to naložio načelnik koji je, uzgred-budi-rečeno, kriminolog.
Zaista bih volela znati, a pretpostavljam i svi žitelji naše Mitrovice, šta se desilo sa tim novcima koje nekim čudom dobila ista firma koja je već uzela veliki novac za projektovanje OŠ”Jovan Popović”, za dogradnju stadiona na mestu gde ona ne može da stane na mestu Radničkog (opet ista priča, nije unapred analizirano da li je taj projektni zadatak razuman, u ovom slučaju da li ima mesta za sve to, jer projektni zadatak očigledno ne radi neka stručna služba) -7,2miliona, za projektovanje energetske sanacije objekta vrtića u 29.novembru – 7,2 miliona … Treba ponoviti da je posle plaćenog projekta za dogradnju stadiona “Radnički”, od koje se odustalo, plaćen i urbanistički plan za izgradnju stadiona na sasvim drugom mestu. Sigurno će i za tamo da se plati novi projekt, jer je lokacija potpuno drugačija, pa se ovaj već urađeni ne može iskoristiti.
Sve se to dešavalo i skrivalo od građana, naravno, dok mi nismo došli i pomutili tu divnu simbiozu vlasti i kvaziopozicije koja je trajala ovde decenijama.
Sad morate da položite račune, gospodo iz vlasti, gde odlaze stotine miliona dinara, dok smanjujete socijalnu pomoć, smanjujete nadoknade za stipendije, prevoz za OSI, čak i izdvajanja za narodnu kuhinju, a naroda sve više na spisku. Prođite gradom predveče pa vidite velik broj ljudi pred pekarama gde čekaju hleb u pola cene, pred zatvaranje. Izadjite iz svojih službenih automobila i restorana i pogledajte ljude kako idu ulicom pokunjenih glava, jer sve manje robe je u kesama od onog što im mesečno dolazi, a računi sve veći, a izvršitelji kao lešinari besomučno kidišu na njihovu sirotinju za par neplaćenih računa. Napravili ste sistem samoodržanja, ali znajte da po zakonu fizike sve što se previše naduva, mora pući. A istorija nas uči da su mnoga carstva i vlasti pale, pa će pasti i ova. A vi mislite kako ćete onda prolaziti ulicom kraj ovih ljudi koje sada tako ponižavate.
Muk u sali.

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu sa i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response