Колумне

Интервју са Александар Уметић

С`обзиром да сте један од оснивача ГГ, како Вам она изгледа сада – 4 године касније? 

– ГГ је основана нека два месеца пре локалних избора 2020. године, многи се нисмо међусобно познавали, били смо искључиво окупљени око идеје да се промени начин вођења града, да се заустави пљачка града и корупција.
Данас је ГГ озбиљна организација, са организованим месним одборима, обученим контролорима и људима који имају шта да понуде овом граду.

Често можемо чути шпекулације о начину финансирања ГГ?

– ГГ се финансира од одборничких накнада својих чланова, као и донација симпатизера. Ником нисмо дужни, финансије нам нису проблем, одазивамо се на позиве за хуманитарне акције.
Пре 4 године смо без белог динара и „герилском“ организацијом освојили 17% гласова Митровчана, сада очекујемо знатно бољи резултат.

Како видите Сремску Митровицу после пролећних избора?

– Ако ми будемо патриципирали у власти- сигурно је да нико са купљеном или нелегално стеченом дипломом неће моћи да обавља ни једну јавну функцију. Места неће бити ни за оне који су учествовали у злоупотреби градских ресурса, били запослени на фиктивним радним местима, односно примали плату а годинама нису отишли на посао.
Такође треба и урадити ревизију пословања јавних предузећа и установа чији је оснивач град, као и начин на који су се локални функционери енормно обогатили.

Један сте од одборника који је најактивнији у градској Скупштини. Како игледа Скупштина града данас?

– Изгледа као казамат СНС-а. Ограничено време дискусије на 5 минита о тачкама као што су градски буџет и његова реализација, гушење и опструкција сваке приче која не иде у прилог председнику Скупштине, константно кршење Пословника од стране њега и владајуће већине. Када томе додамо медијску блокаду Скупштине, односно да се са седница чује само оно што се строго цензурише – можемо рећи да СНС покушава да угаси и последњи пламен демократије и плурализма.

Шта конкретно ГГ има да понуди Митровчанима?

– Прво- сузбијање корупције. Тиме остаје више пара за бесплатне вртиће, уџбенике, месечне карте ученика…
Нуди равномерни развој села и града, повратак институција а не да све у овом граду одлучује један човек.
На крају – нуди и људе који могу то да ураде, који су стручни и остварени у својим професијама- било то здравство, право, ахритектура, саобраћај или неке друге делатности као што су пољопривреда, сервисирање мобилних телефона, трговина, шта год…
Ти људи нису политичари, као што и ми нисмо политичка организација, већ група људи који желе да промене овај град на боље. И зато су код нас добродошли сви људи са здравим идејама, без обзира на своја политичко – идеолошка убеђења.

Александар Уметић одборник Г. Г. „Град за све нас

Leave a Response