Колумне

Интервју са Сузаном Деспотовић

Ко је заправо Сузана Деспотовић?

– Рођена сам 1989. године у Шиду. 2008.године завршила сам средњу трговачку школу, даље школовање наставила сам ванредно. У свет одраслих ушла сам радећи у продавници мешовите робе све до 2016. године, када сам дошла да живим у Сремску Митровицу и одлучила да се опробам у мини производњи основних пољопривредних производа и њиховој продаји на зеленој пијаци у Сремској Митровици, чиме се и данас бавим. Мајка сам двоје малолетне деце.

Како видите целокупну економску ситуацију у Србији, да ли се сада живи боље или лошије него пре, да ли очекујете бољитак у будућности?

– Слободно могу рећи да сам од оне генерације која не зна за добро у Србији, исто тако могу да кажем да се сада живи не лошије – него много лошије у односу на раније. Пре се радило 8 сати, сав прековремени рад је био додатно плаћен, а данас ја радим и по 18 часова дневно, неки људи и два-три посла како би обезбедили иоле нормалан живот своје породице. Побољшање очекујем и то у скоријој будућности јер мислим да је све више незадовољства у људима и да им се полако буди свест.

Последњих година егзистенцију за породицу обезбеђујете радом на зеленој пијаци, како сте задовољни условима рада, какве су цене закупа тезги, цена пијачарине, ако можете да их упоредите са условима на пијацама у нама суседним градовима Шиду и Руми?

– Да, седам година сам свакодневно на зеленој пијаци, како бих обезбедила за живот своје породице. Услови рада су катастрофални, почевши од олука који цуре, тезги које су дотрајале и делимичног крова. Годишњи закуп једне тезге је око 38.000 динара, дневна пијачарина је 160 динара по тезги, што годишње укупно изађе око 100.000 динара. У Шиду је та цифра знатно мања, у Руми је такође нешто мања, али у Руми је пијаца уређена, наткривена и ограђена, имају камере и чуваре, људи немају бригу за своју робу, док се код нас тезге редовно обијају, наноси се штета људима иако су ту за добробит свих и у нехуманим условима.

Шта би сте ви конкретно урадили да како би сте побољшали услове рада и олакшали закупцима тезги рад на пијаци?

– Прво би им обезбедила бесплатан паркинг и бесплатан тоалет, јер ако већ плаћају годишњи закуп и дневну пијачарину ред је да им се нешто заузврат обезбеди, јер сви ти приходи иду у једно градско предузеће.

Да ли ће и у којој мери стање у Сремској Митровици зависити од резултата локалних избора који се очекују овог пролећа?

– Наравно да хоће, у којој мери -то зависи од нас грађана, наше свести, виђења и слободног размишљања. Уколико ГГ Град за све нас добије већи број гласова, самим тим и већи број одборника у Скупштини- промене у Сремској Митровици су загарантоване.

Сузана Деспотовић мајка двоје деце по занимању трговац.

Leave a Response