Колумне

Интервју са – Миланом Мијатовићем

Милане, реците нам као Лаћарац, који су највећи проблеми вашег села и да ли је актуелна власт предузела нешто по том питању за ових 12 година?

– О проблемима Лаћарка се доста тога зна, много се прича, а не ради готово ништа на решавању истих. Када кажем не ради, мислим наравно на људе који воде Град. Лаћарак им постане важан само уочи избора, иначе је “задња рупа на свирали”.
Ако причамо о конкретним проблемима то је на првом месту канализација, о којој се прича већ деценијама а темпо изградње је, бићу слободан и рећи – сраман. Проблем дивљих депонија је добро позната ствар. Надам се да ће проблем депоније на крају Железничке бити ускоро решен, али и поред ње, константно настају нове дивље депоније на разним локацијама у селу. Нисам стручњак, али очигледно да нешто не функционише како треба у систему одлагања отпада и управљању истим.
Да не причамо о томе да је објекат школе уништен, да су два спрата неупотребљива и ко зна како ће и када тај проблем бити решен.
Уз то у селу има још проблема са којима се свакодневно сусрећемо. Путеви кроз неке улице су лоши, пружни прелази често неисправни. Оно што мени лично смета је то што је у потпуности уништена омладинска школа ФК ЛСК, која је десетинама годинама била понос целог села. Сада сем обавезне кадетске селекције – друге не постоје. ЛСК зврљи празан, а некада је био испуњен дечицом и њиховим осмесима.
Нажалост много проблема, превише… Лаћарак дефинитивно заслужује боље.

Уређујете доста локалних електронских медија, како оцењујете вашу објективност, а како објективност конкуренције?

– О објективности медија које уређујем би најбоље било да говоре они који их прате. Немам длаке на језику, увек сам за то да истина изађе на видело. Ја нисам професионални новинар, али се трудим да испоштујем нека основна начела и да заиста будем објективан и неутралан када о нечему извештавам. Никада нисам себе гурао у први план, иако смо кроз конкретно Лаћарачке вести радили неколико пројеката који су имали хуманитарни део и на које сам заиста поносан.
Када су у питању други медији, не би их могао назвати конкуренцијом, јер ја нисам новинар по занимању, али исто тако не би ми пријало када би ме неко од њих назвао колегом. На локалу постоји неколико медија који се истичу и које људи прате и сви су наклоњени људима са власти. Лично знам неколико сјајних, младих новинара који су сјајни у свом послу, образовани и веома талентовани. Сада када бих написао њихова имена – вероватно велика већина људи не би знала ко су. Волео бих да у будућности управо они више дођу до изражаја, а не ова пропаганда која се шири кроз локалне медије.

Шта мислите који је главни разлог необјективног или једностраног извештавања локалних медија?

– Главни разлог је финансијске природе. Локални медији се већински финансирају кроз конкурсе за медије и кроз спонзорства јавних предузећа. Волео бих да ми неко објасни и јавно каже, шта Јавно предузеће као што је нпр “Водовод” Сремска Митровица, има од рекламирања на локалним медијима, као и то колико су новца “Водовод”, “Топлификација”, “Срем-гас” и “Комуналније” дали локалним медијима. Све укупно кроз конкурсе и спонзорства у питању су на десетине милиона динара у последњих неколико година.
Сад да ли је то оправдање за једнострано извештавање локалних медија, то је већ друга тема…

Пратите локалну политичку сцену, шта мислите шта је главни разлог подршке Лаћараца коју ужива владајућа странка, с’ обзиром на минимална улагања у највеће село у Србији?

– Једна реч – организација. Месни одбор СНС-а у Лаћарку је изузетно добро организован. Тачно знају колико имају гласова у сваком тренутку и када дођу избори то је права машинерија. За све то је заслужна повереница странке у селу, која има огромно поштовање и свиђало се то неком или не, тај део посла обавља сјајно.
Поред тога, гласачи у Лаћарку једноставно воле лик и дело председника Александра Вучића. Ту највише мислим на старије људе који представљају огроман проценат редовних гласача у селу. Ипак, радујем се локалним изборима и мислим да ће многи бити изненађени тиме како ће Лаћарци гласати када уместо председника државе сада листу буде носило неко име са локала.

Више пута сте јавно подржали ГГ „Град за све нас“ – шта је било пресудно да им поклоните поверење?

– Моја веза са ГГ “Град за све нас” постоји и пре њеног оснивања. Тачније, имао сам ту част и задовољство да за Лаћарачке вести урадим интервју са господином Петковићем још када је био Градоначелник. Тада сам у кратком року препознао његову искреност, његов труд и жељу да заиста направи неке лепе ствари у Граду и Лаћарку. Нажалост, сви знамо како се та прича завршила. Када је са сјајним људима основао Групу грађана, нисам имао много дилеме око тога да их подржим.
Сви који ме познају, знају да сам опозиционо настројен. Међутим, сматрам да на локалу не постоји ниједна друга опозициона странка или група грађана која има јасан план, програм и зна на који начин би унапредила Град и сва околна села и живот у њима. Док друге странке своју политику своде на “Ми смо супер, СНС не ваља ништа”, у ГГ “Град за све нас” људи нуде конкретна решења, нуде програм и надам се да ће већ на лето добити прилику да све спроведу у дело.

Милан Мијатовић, истински Лаћарац, уредник Лаћарачких вести.

Leave a Response