Питања читалаца

Питање наше читатељке о порезу на некретнине

Питање које је поставила наша читатељка односило се на порез на некретнине и утврђивање његове висине. Постављено питање преносимо у целости, а затим и одговор који је дао један од оснивача ГГ „Град за све нас Новак Самарџић.

Питање преносимо у целости:

„Поздрав… да ли можете да испитате зашто је у Митровици драстично повећан порез на некретнине… У односу на прошлу годину знатно већи износ… чак сам поредила и са Бг..“

Одговор Новака Самарџића преносимо у целости:

– „Основица пореза на имовину се добија тако што се упросече све цене некретнина које су купљене у првих 9 месеци у години по зонама и упореде са истим периодом претходне године. Ако је цена већа Град може да повећа основицу за толико, што обавезно и ради за разлику од других градова који су се определили да сачувају стандард грађана.
Не постоји јавни увид у цене некретнина већ наводно нотари пошаљу све купопродајне уговоре и онда се цене упросече. Искуствено тврдим да то не може бити случај у Митровици већ да се узму само највише цене (порез се повећавао и за по 30% годишње, а цене некретнина се нису никада толико повећале. Постоје још многе нелогичности као та да је основица за помоћни објекат у другој градској зони за 20% већа од основице за стамбени објекат у истој зони па је нпр. шупа за дрва 20% скупља од дневне собе.
Закључак је да је власт користила све максималне могућности да повећа приходе од пореза на имовину док у другим градовима то није био случај.“

Новак Самарџић дипломирани економиста.

Leave a Response