Колумне

Интервју са Дума Жељком

За оне који Вас не познају, ко је заправо Жељко Дума?

– Запослен сам у КПЗ – у Сремска Митровица већ 22 године. Незахвалан посао, као и сваки други вид рада са људима, с’тим да је овај специфичан, јер су овде људи из криминогене средине. 2010. године, сам основао синдикалну организацију због неправде која се десила, где је 5 колега добило отказ, а један завршио у затвору и све то на правди бога. Не подносим неправду и увек ћу се борити против ње. Колеге су то препознале и доста њих је стало уз мене. Као регионални повереник синдиката Независност, у ком сматрам да су људи стварно на месту, боримо се и трудимо да решавамо проблеме где год их има, а има их доста. Они који ме познају знају за моју страст према риболову, припремању рибљих специјалитета и времену проведеном на води.

Које је Ваше политичко опредељење?

– Аполитичан сам. Али са друге стране не могу мирно да седим и да гледам зла очима. Само слепи, обневидели и залуђени не виде шта нам се дешава! Из дана у дан све више пропадамо: морално,
друштвено, финансијски и на многе друге начине! Трују нас: неморалом, наметањем неких друштвених вредности које нису у нашој бити, лажним обећањима и бајкама о бољем сутра. Сматрам да је изборни систем лош, да не треба да бирамо странке којима ћемо дати свој глас, него треба да бирамо људе који ће нас представљати. Из тог разлога сам приступио ГГ Град за све нас. Већину људи нисам познавао од раније а данас су ми сви пријатељи јер се боримо, верујем, за прави циљ.

Лаћарац сте, како је живети у Лаћарку?

– Као у средњем веку! Највеће село у Србији нема канализацију! Али зато има огромну депонију тик уз насеље где људи живе. Непојмљиво ми је да има толико лаћараца у структури власти, а да нико ништа не предузима за решавање проблема. Сви чувају своје позиције а одборници су ту само да подижу руку. Савет МЗ је ту само на папиру. Уверили смо се сви у каквом је стању основна школа. Небезбедни и пропали пружни прелази. Сужене улице где не могу да се мимоиђу два возила а са стране кратери. Велика фреквенција возила, пољопривредних машина а нема бициклистичке стазе. Има ту још много тога.

Локални избори и Ваша прогноза?

– У Скупштини града није било опозиције до прошлих локалних избора. Сматрам да је ГГ Град за све нас, са својих 11 одборника, доказала и указала на бахатост и неспособност актуелних митровачких политичара, што на скупштинским седницама, што кроз разговор са грађанима на штандовима. Видим да народ препознаје наш рад и цени нас као једину озбиљну опозицију овој власти у граду. Нажалост, иако су медији присутни на седницама, нигде не можете чути ништа сем хвалоспева о власти јер другу страну не смеју да пренесу. Убеђен сам да је много више оних који ће „прогледати“ до наредних избора, да ће они који „чине“ некоме дајући му свој „капиларни глас“ схватити да тиме штете свима. Да они који су уцењени, неком ситном услугом или уступком, схвате колико су ниско пали. Онда су промене неминовне.

Ваша порука за крај?

– Не дозволимо да нам намећу ниске моралне вредности, да нам деци узор буду проститутке и криминалци, да нас деле и таргетирају због другачијег мишљења и ставова. Да нам вређају интелигенцију лажима и обећањима. Решење је у људима, када нам странке не би наметале изборне листе са послушницима и када бисмо ми сами бирали своје представнике, стручне, способне и људе домаћине, све би било другачије.
Завршио бих са речима патријарха Павла: „Биће нам боље кад ми будемо бољи“.

Дума Жељко из Лаћарка – запослен у КПЗ.

Leave a Response