Колумне

Интервју са Петром Орошчанином

Реците нам шта је било одлучујуће да приступите Групи грађана „Град за све нас“ с обзиром да сте ту од самог оснивања?

– Одлука да приступим ГГ је веома лако донета, план, програм, начин деловања, циљеви и што је најважније – људи који чине ГГ су нешто најближе мојим ставовима, уверењима и критеријумима. Једноставно, општи интерес мора увек бити изнад личног интереса и интереса политичког деловања.

Како би сте описали ситуацију у Мартинцима и да ли сте задовољни улагањима у ваше село?

– Ситуација у Мартинцима је иста као и у осталим селима митровачке општине. Нас са села се сете само пред изборе, тако је и са улагањима, она су скоро безначајна као што сам већ рекао. Пред изборе мало се нешто окречи, мало улапша центар села и то је то… таквим улагањима могу бити задовољни само извођачи радова.

Шта би сте истакли као кључне проблеме у Мартинцима?

Рад доктора у сеоској амбуланти. Незамисливо је да доктор ради сваки други дан у једном од највећих села митровачке општине. Недостатак културних и спортских садржаја за наше најмлађе мештане, тако да су родитељи приморани да децу возе у СМ. Недефинисан план одржавања, развоја и финансирања села . Недопустиво је да Мартинци, као и сва остала села, морају да моле Град за сваки динар који ће бити утрошен на територији МЗ.

Шта мислите ко је одговоран за такво стање?

– Сматрам да има више одговорних и можда ћете се изненадити, али на прво место би ставио саме мештане, јер нема тога што мештани једног места не могу урадити за своје село ако су сложни. Наравно, остали део кривице је на владајућој структури у Граду, али не само на тренутно владајућој структури, него и свим њиховим претходницима.

Шта мислите, шта је потребно учинити да би се створили бољи услови уопште?

– Мислим да није довољно само да дођу нови људи на власт и да се настави даље. Време је да свако ко је допринео оваквом стању сноси за то кривичну и материјалну одговорност. Потребно је за дужи временски период уназад испитати све спорне уговоре, трансакције, којекакве санације и адаптације, конкурсе и сл. Тек после тога би се могло кренути у даљи рад, који мора бити 100% транспарентан, а шта прво учинити него обезбедити боље услове за најмлађе, јер село у ком најмлађи немају услове за нормалан живот нема будућност.

Петар Орошчанин, ожењен, отац троје деце. Рођен 1981. у СМ. Завршио средњу техничку школу, смер електроинсталатер. Настањен у Мартинцима и запослен у VICTORIAOIL Шид.

Leave a Response