+381641111253 gradzasvenas@gmail.com
понедељак, 11 децембра, 2023
Informacije o našem radu

МУТНА ВОДА СРЕМСКУ МИТРОВИЦУ РОНИ

9. седница Скупштине Града-31.03.2021. године  

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ГУ ЗА КУЛТУРУ И СПОРТ И ГУ ЗА СОЦИЈАЛНУ ЗАШТИТУ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Несавесно управљање буџетом града и злоупотреба која не зна за границе ни морала ни савести, разоткривена је (делом) на деветој седници Скупштине Града.

Крађа, која је очигледно дугогодишња рутинска пракса СНС власти, а која се дешавала у 2020. години, сада је кроз извештаје установа и организација, постала видљива и нашој ГГ „Град за све нас” а самим тим и свим суграђанима. Лоповлук, подржан потпуно нехуманим системом, који гази преко наше деце и социјално угрожених, извео је нашу одборницу Кристину Драгишић за говорницу.  

 „Имајући у виду да сам већ раније анализирала рад, односно нерад буџетских корисника установа културе „Сирмиумарт” И Установе за неговање културе ”Срем”, искористила сам прилику и проучила извештај о раду ресорне ГУ за културу и спорт. С обзиром  на то да долазим из сектора социјалне заштите, који нашим градским оцима представља задњу рупу на свирали, направићу компаративну анализу рада ове две ГУ.
Кренућу од тога да се поново након избора применио добро познат маневар уситњавања, пребацивања сектора из једне градске управе у другу и сл. који се након сваких избора понавља. Новом одлуком о ГУ Града Сремска Митровица од 5.12.2020.поново је ГУ за образовање, културу и спорт подељена у 2 правна следбеника: ГУ за културу и спорт и ГУ за образовање. Тако смо добили јос једног начелника, заменика начелника и целу инфраструктуру запослених у новој ГУ. Након избора 2016. имали смо ГУ за културу, спорт и омладину, а 2018.је новом Одлуком о ГУ ова управа поново преименована у ГУ за образовање, културу и спорт.
Исти случај ове године и са ГУ за здравствену и социјалну заштиту и заштиту животне средине, која је преименована у ГУ за социјалну заштиту и заштиту животне средине. Област здравстене заштите сте избацили, јер је „нама ваша борба дала” да поново имамо централизовани систем здравствене заштите, па су сва три нивоа здравства прешла у руке државе и покрајине.

Ваљда они у Бг и НС боље знају шта нама треба него ми. За неупућене, након избора 2014. имали смо ГУ за здравствену, социјалну заштиту и заштиту животне средине. Онда иду избори 2016. па се ова ГУ поново трансфромише у ГУ за здравствену и социјалну заштиту, а сектор животне средине прелази у ГУ за пољопривреду, да би сад опет 2020. године враћена област животне средине у ГУ за социјалну заштиту, док је здравство обрисано гумицом.
Сад кад бих питала неког од вас да ми понови да ли зна ко је шта и где радио и припадао у ком периоду, била би мрка капа. Ипак, сви ови политички маневри имају свој латентни смисао, а то је да скривање трагова разбацивања новца, НАШЕГ новца.
Па да кренемо.

2020. година, је била изазовна година на планетарном нивоу због појаве пандемије вируса САРС ЦоВ 2. Била је изазовна и за челнике наше ЛС да образложе како су успели у тој години када је све подређено преживљавању људи и привреде и јавном здрављу, успели потрошити скоро сав планирани новац за културу и спорт. ЈЛС је имала уштеду од само 100 милиона. Иако нисте навели проценат И суму утрошених средстава, како је то лепо, прегледно и културно наведено у извештају ГУ за социјалну заштиту, простим сабирањем и увидом у извештај о потрошњи буџетских средстава из 2020. године,  дошли смо до закључка  да је утрошено за 8 установа културе и Туристичка организација Сремске Митровице, чак 264,6 милиона динара односно 85,5% планираних средстава.   Од тога јесте 20 милиона трансферних средстава, али сума издвојена из градске касе и даље је непристојно велика за годину у којој се нису реализовали највећи културни догађаји. 
Морам да напоменем да је и табеларни приказ финансијске потрошње ресорне ГУ из области културе фрапантан, па као прву ставку под контним бројем 820, имамо програм ЈАЧАЊЕ КУЛТУРНЕ ПРОДУКЦИЈЕ И УМЕТНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА са цифром од невероватних, скоро 62 милиона динара!!! Унутар ове табеле имамо и фамозни буџетски конто 481 који служи за дотације НВО, овде је са 13,5 милиона подржао верске заједнице и цркве, а са нешто више од 2 милиона праве НВО. Лепо сте то поделили.
Нећу прескочити развој туризма који сте као дотацију НВО из области туризма, из истог конта 481, подржали са скоро 10 милиона. Занимљиво би било рећи да је од та три удружења Покрет горана, вечитог политичара Слободана Симића, добио чак 9,8 милиона, а остале две по 100.000 динара. Ви сте мајстори за праведну расподелу средстава!
Од мора скривених података у аналитичком буџету, ипак се издвајају следеће суме за две сестринске установе које вегетирају на првом спрату бившег Завичајног клуба студената, на адреси Вука Караџића 10. Погађате, „Сирмиумарт” и УНК ”Срем”. 
Ове две установе су успеле у години пандемије, за пар месеци зиме, потроше чак милион динара за грејање. Говоримо о грејању неких 200 м2. Исто толико су потрошили за трошкове путовања радника до посла и службена путовања, као и за јубиларне награде! 23 запослена лица су у току једне године поделили милион динара за разне награде и јубилеје???  Ипак, прави шок следи код конта 424,426 И 427 који укључују специјализоване, стручне и опште услуге. Ту су заједно обе установе потрошиле чак – 13,3 милиона динара!!!! Хееееј! Какве услуге у доба коронавируса, за више од 13 милиона динара????
И као посластица за крај су конта 
4236 – угоститељске услуге, 
4237 – репрезентација,
42371 – поклони,
426821 – храна и 
426 822 – пиће, где су наши (не)културни радници спискали 2 милиона динара!!! Још једном за оне из последњих редова, говоримо о 2020.години, кад смо више били у карантину и радили од куће, због пандемије.
Направићу малу дигресију па вас подсетити да је Народна кухиња Црвеног крста за 480 гладних уста добила свега 5,2 милиона од 6,4 планираних. Па срам да вас буде!

КО НЕ ГОВОРИ ИСТИНУ, ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПЕТАР САМАРЏИЋ ИЛИ ИЗВЕШТАЈИ УСТАНОВА, ПРОЦЕНИТЕ САМИ.

„Чак и ако си мањина, истина је ипак истина“, рекао је Махатма Ганди.

Ослобађање медија, заглављених у једноумљу аутократског режима, који ћуте о питањима која муче наше суграђане, представља један од наших главних програмских циљева, а док се то не деси, ми настављамо да вас о нашем раду и борби детаљно информишемо. Надајући се данима када ће преноси скупштине бити видљиви и доступни свим нашим суграђанима, пратите нас на нашој страници ГРАД ЗА СВЕ НАС

Leave a Response