Некатегоризовано

U MITROVICI KRIZA I ZA EMPATIJU


Svedočimo vremenu u kome rast cena roba i usluga „gura” inflaciju u nebesa, da se dinar sve više obezvređuje, ali se zato euro „stoički” drži.
Svedočimo vremenu u kome je zapremina kese robe sa kojom izlazimo iz supermarketa sve manja za isti novac i gde se sve više vide i osećaju razlike između onih koji imaju i onih koji se bore da preguraju dan.
Ipak, najviše od svega boli ono kad osetiš poniženje i ličnu bezvrednost, jer zbog gole egzistencije moraš da obijaš razne pragove toplih kancelarija sa ušuškanim i namrgođenim osobljem koje te upućuje na sledeću kancelariju ili instituciju ili na još neki papir. Vi tražite pomoć na osnovu garantovanih prava od strane države koja je davno ratifikacijom sporazuma, pravilnika, zakona uskladila svoje standarde sa evropskim. Ali, potpisan sporazum je jedno, a život je drugo. Ono što piše na papiru, ne mora da bude u životu. I ne mora da bude svugde isto.
Primer je akcija opština pomoći socijalno ugroženom stanovništvu u cilju prevazilaženja poteškoća u obezbeđivanju energenata. Naš grad, kao centar regiona odnosno Sremskog upravnog okruga, umesto da bude primer i da prednjači u toj pomoći, opet je na začelju. Isti slučaj kao i sa besplatnim vrtićima, besplatnim udžbenicima i prevozom.
Dakle, naš Grad je preko CSR ”Sava” je isplatio po 10.000 din za kupovinu ogreva za 150 staračkih i samačkih domaćinstava koji su u njihovoj evidenciji. Ostali ljudi u potrebi su usmereni na konkurs za energetske vaučere. Svi oni čija primanja po domaćinstvu ne prelaze 25.000 din, mogu da se jave na konkurs. Za te namene je Grad opredelio 5 miliona dinara, što znači da pomoć može doći do 500 eventualno 600 domaćinstava.
Sve bi to bilo lepo da nismo uporedili nas sa našim susednim opštinama, sve redom manje od naše, ali očigledno sposobnije i agilnije u pomoći svojim sugrađanima u ovim kriznim vremenima.
Nama najbliža Ruma porazila nas je kao Portugal Švajcarsku. Tako su Rumljani odvojili 4 puta više novca, odnosno, 20 miliona za pomoć u kupovini energenata i već podelili energente na 1300 adresa. Uz to su obezbedili i 4 miliona za novogodišnje paketiće za svu decu Rumske opštine! Neću propustiti priliku da spomenem da ista malena Ruma ima 72 negovateljice za stare, dok naš grad 5 puta veći ima svega 15! Alal vera, komšije!
Iza njih je Stara Pazova sa 1100 porodica, pa Inđija sa 800 porodica, ali i limitom od 50.000 din.po domaćinstvu! Veća primanja, viši standard u Inđiji. Odmah rame uz rame su i mali, ali ekonomski jaki Pećinci koji su na isti prosek od 50.000 podelili energente za 500 porodica. Zamislite, pretekao nas i Irig koji je već završio proces i podelio na 500 adresa, ali i tamo je limit po domaćinstvu viši od našeg- 36.000 din.
Po svemu ovome možemo zaključiti da je socijalna kategorija u našem gradu nevidljiva ili se gradski estblišment trudi da se ne vide, jer eto procenat nezaposlenih je na „istorijskom minimumu”od 3%(!!!), a i prosek zarade je preko 600 evra, što nam skoro objavi preCednik. Naši sugrađani , koji jurišaju od stovarišta do stovarišta da pronađu što jeftiniji ogrev po kiši i hladnoći u nadi da će upasti na listu srećnika za ovih opredeljenih 5 miliona, radosni su i zahvalni za ovu pomoć.
Ali ne i mi koji možemo da uporedimo naše podatke sa ostalima i vidimo da imamo najskuplje daljinsko grejanje u Srbiji, da imamo najmanji procenat budžeta za socijalnu zaštitu te da su nam reprezentacije i hrana i piće nekih kulturnih ustanova vrednije i značajnije od energetske pomoći ljudima sa margine društva. Onda se vidi 9koliko je taj običan čovek mali i bezvredan u odnosu na isto takvo ljudsko biće koje ima sreću npr.da živi u Inđiji ili Pećincima. Tako je mali, bezvredan i nevidljiv u ovom trenutku, dok ne izraste u velikog i važnog kad dođe vreme izbora. E onda ćemo da možemo i besplatne vrtiće i jednokatne pomoći i besplatne prevoze i još mnogo toga…
Ko preživi do narednih izbora…

Leave a Response