Informacije o našem radu

JP „Urbanizam “ – medijska pijavica

937views

Kako su javna preduzeća rezervoar potencijalnih glasača, njihov gubitak nije gubitak i za aktuelnu vlast… za njih je to dobitak u sigurnim glasovima i ljudima spremnim da pune autobuse i sagore za mrvice sitnih benefita.
Da su javna preduzeća trošak koji snosi društvo, tj. mi, građani, na poslednjoj sednici Skupštine grada, naš odbornik, Milan Savić, prikazao je na primeru JP “ Urbanizam „:

„Preduzeće čije katastrofalno poslovanje vodi u finansijske gubitke je Javno preduzeće za poslove urbanizma „Urbanizam“. Reč je o preduzeću koje gotovo celokupne prihode ostvaruje od prodaje usluga Gradu, odnosno iz džepa svih nas, a koje praktično postoji samo da bi pokrilo plate zaposlenih, jer je u izveštaju o izvršenju programa poslovanja za 2020. godinu navedeno da je čak 89% od ukupnih rashoda utrošeno na troškove zarada, naknade zarada i ostale lične rashode.
Da bih bolje objasnio loše poslovanje ove budžetske pijavice ostalim odbornicima, pošto pretpostavljam da većina nije ni pročitala dostavljeni materijal, napomenuću da je već u 2019. godini JP „Urbanizam“ poslovalo sa gubitkom od 1.999.924,11 dinara, taj gubitak je, naravno, dopunjen iz novčanika građana. Ipak, JP „Urbanizam“ ne gubi optimizam i posle ovakve godine povećava zarade svojim zaposlenima sa 21.705.000 na 27.018.000 dinara, pa u 2020. godini, pravdajući se posledicama pandemije korona virusa, ostvaruje dodatni gubitak u iznosu od 2.453.454,96 dinara, sa ukupnim gubitkom iz prethodne dve godine koji iznosi čak 4.453.379,07 dinara.
Pandemiju su okrivili za minus u kasi, a ne vide nikakav problem u povećanju zarada od čak 5.313.000 dinara! Ako u jednoj godini od prodaje usluga trećim licima preduzeće ostvari prihod od 8.209.667, kako je moguće da svoje poslovanje za narednu godinu zasniva na nerealnom planu koji predviđa prihode iz istih izvora u iznosu od čak 16.425.370, a onda kada doživi potpuni fijasko sa ostvarenih samo 5.653.900, Grad mora da drugarski uskoči i pokrije posledice lošeg raspolaganja sredstvima.
Dokle će građani Sremske Mitrovice plaćati idejne biznis debakle javnih preduzeća?“

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response