+381641111253 gradzasvenas@gmail.com
понедељак, 11 децембра, 2023
Остале вести

„ZA NAŠU DECU“ JE IPAK SAMO REKLAMA

Izveštaj o radu Gradske uprave za obrazovanje za 2020. godinu, bio je povod da naš odbornik, Milan Savić, ukaže na probleme sa kojima se suočavaju najbolji studenti našeg grada:
“ Značaj obrazovanja je nesporan, kao i potrebe ulaganja u isto, oko toga ćemo se svi složiti. Želim da ukažem na propuste u izveštaju koji se odnose na dodelu studenskih stipendija i na, prema mom mišljenju, skandalozno visokim uslova za dobijanje opštinske stipendije čija je donja granica 9,5!
Grad Sremska Mitrovica je bio na dobrom glasu kada je reč o stipendiranju studenata u ovoj vrsti novčane podrške razvoju visokog obrazovanja. Do pre 2 ili 3 godine je uslov za dobijanje stipendije bila prosečna ocena 9, broj stipendista je svake godine rastao i osećao se pozitivan uticaj na rezultate sremskomitrovačkih studenata, ali je izgleda za Grad postalo previše kada je broj stipendista prešao 100.
Onda ste se vi, gospodo, dosetili da povisite uslov i time gotovo prepolovite broj nagrađenih stipendista. U ovom izveštaju je navedeno da je 66 studenata ostvarilo pravo na opštinsku stipendiju u mesečnom iznosu od 11.000 dinara, u toku 10 meseci. I dalje zvuči kao sasvim pristojan broj, zar ne?
Međutim, ovde dolazi do novog problema – još jedan od uslova jeste da studenti koji dobiju stipendiju ne mogu istovremeno biti korisnici stipendije Grada i čuvene Dositeje, koju studentima završnih godina dodeljuje Fond za mlade talente u iznosu od 30.000 dinara. Svi dobitnici opštinske stipendije sa četvrte godine akademskih studija su ostvarili pravo na Dositeju, jer je donja granica za ovu stipendiju za istu akademsku godinu iznosila 9,23! Svega tri studenta pete ili šeste godine integrisanih akademskih studija, odnosno prve ili druge godine master akademskih studija nisu ostvarila pravo na Dositeju jer je u njihovom slučaju donja granica bila 9,58. Mudro ste se rešili finansiranja skoro svih studenata završnih godina jer ste znali da će sa ovako visokim prosekom ostvariti pravo na znatno veću stipendiju i dobrovoljno se odreći opštinske stipendije.
Dakle od 66 navedenih studenta je skoro 30 sigurno odbilo opštinsku stipendiju jer se opredelilo za Dositeju, pa možemo zaključiti da je Grad objektivno finansirao svega četrdesetak studenta. Kako onda dolazimo do cifre od skoro 6.000.000 dinara koja je navedena u izveštaju?
Ovakvi potezi govore o nebrizi Grada prema visokom obrazovanju, jer se čini da su ovo napori da se što manje novca uloži u uspešne mlade i obrazovane ljude.“


Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, koji ćute o pitanjima koja muče naše sugrađane, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, pratite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response