Informacije o našem radu

GRADSKI STADION ILI NOVA MONUMENTALNA PREVARA ?!

3.3kviews

Nastavak 5. sednice Skupštine grada Sremska Mitrovica obeležava i nastavak neracionalnog trošenja novca naših sugrađana na monumentalne projekte ovoga puta, u slavu sporta.

U momentu kad mnoge škole u selima nemaju ni salu za fizičko, a u većini je propao parket, fale obruči i ostali sportski rekviziti, u našem gradu niču stadioni kao pečurke posle kiše…
Na predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije kompleksa gradskog stadiona u zoni KPZ – a, u Sremskoj Mitrovici, za reč su se javili odbornici naše grupe građana Grad za sve nas.

Ukazujući na ozbiljne ( namerne ili slučajne) propuste u planiranju ovog projekta prisutnima se obratio naš odbornik Aleksandar Umetić:

Kao planski osnov za ovaj projekat pominje se Generalni urbanisticki plan ( GUP ), što je apsolutna laž!
GUP predviđa gradski stadion na mestu šumice u Kamenjaru!
Da li se ovaj stadion pravi za potrebe KPZ – a?
Da li je to taj isti stadion koji se planira na mestu postojećeg stadiona u Hesni za koji smo iz budžeta platili 7.200.000 dinara, molim vas za čega ? Investiciona vrednost procenjena je na blizu milijardu dinara, što je oko 8 miliona evra?
Da li se odustalo od tog projekta?
Ako jeste, čiju glupost i neznanje smo platili 60.000 evra?
Zašto u odluci za izgradnju stadiona na prostoru KPZ – a nije navedena vrednost Plana detaljne regulacije?
I na kraju, da li pravimo jedan, dva ili čak tri gradska stadiona?
I na kojoj lokaciji: Kamenjaru, Hesni, KPZ – u?

Posebna je priča strategija sporta, odnosno fudbala.
Stadion se prvenstveno pravi za potrebe FK Radnički, koji je prošle godine opstao u Srpskoj ligi zahvaljujuci političkoj odluci o proširenju lige, ove godine je KUPIO mesto u Prvoj ligi kao 11. plasirani ( i dalje ne znamo po čijoj odluci, sa koje pozicije i koliko je to koštalo građane Mitrovice ).
Ključno pitanje je, šta Mitrovčani imaju od toga, klub koji ima više od 20 igrača sa strane, trenera iz Beograda, sportskog direktora iz Pećinaca i trenutno je 16.na tabeli od 18 ekipa? Nemamo igrače, nemamo trenere, nemamo upravu, šta će klub kad svi oni odu?
Šta ćemo sa stadionom … rentirati ga? Da klub koji nema gde da igra, dođe u Mitrovicu i mi mu pošteno platimo što koristi naš teren?
Ne tako davno imali smo takav slučaj … Grad je plaćao Mega leksu za to što igra u našoj hali košarku 20 miliona godišnje … to je biznis – nema veze što propadamo, samo nek se para obrće.”

Replicirajući na ovu temu naš odbornik Miloš Milenović izlazio je više puta, ukazujući na izuzetno loše stanje školskih sala i sportskih terena:

“Glasaću protiv izgradnje stadiona jer smatram da su prioritet školska igrališta i navodim primer terena ispred Bajićeve škole.
Svi tereni ispred škole su propali, neupotrebljivi i nebezbedni za decu.
Fudbalski, košarkaški i odbojkaški tereni su u fazi raspada,u korovu a u fiskulturnoj sali deca propadaju kroz parket !

Ne postoji upotrebljiv teren sa ove strane pruge od kasarne do naplatne rampe i pruge.
Takva je većina školskih terena na selima i u gradu .

Imamo milijardu dinara za stadion a nemamo 10.000 rsd za košarkaški obruč laćaračkih igrališta… po ovome deca nisu prioritet.”

Nadovezujući se na temu ( izuzetno unosne ) brige za sportski život dece u ovom gradu, naš odbornik je pomenuo još jedan preskup, pa zaboravljen projekat, tzv „Adrenalinski park“ koji je plaćen čak 25.000 eura, a sada godinu dana stoji par povezanih sajli i kanapa naočigled ponovo izgleda obmanutih građana i (naše) dece,već godinu dana…

Čekajući odgovore gradske uprave, ne prestajemo da se nadamo boljim i racionalnijim vremenima koja naši građani bez odlaganja zaslužuju !

Leave a Response