Informacije o našem radu

VEGETIRAJTE SA NAMA U SKUPŠTINI – PORUČUJE VLAST

Sedma sednica Skupštine Sremske Mitrovice, za Grupu građana “Grad za sve nas” značila je još jedan pokušaj sprečavanja vladajuće većine da tokove budžetskih sredstava usmere ka ličnoj ili partijskoj koristi. Iako je naša GG, ogroman material za skupštinu dobila samo 19 sati ranije, ipak je bilo vremena da se kroz izveštaje institucija kulture, uoče dramatične disproporcije nenamenskog trošenja sredstava, a odlaganje kulturnih događaja zbog koronavirusa, učinilo je da se broj stavki za “pravdanje” odliva pozamašne sume novca građana, svede samo na par stavki koje su malo je reći “precenjene”.

Nekada visoko kotirana po ugledu i renomeu, Galerija “Lazar Vozarević” sada je postala protočni bojler za pranje budžetskog novca, i naši odbornici, kroz dobijeni material za sednicu, imali su priliku da vide kolike su razmere takve bahatosti.

Ovim uvidom, posebno je bio pogođen naš odbornik Uroš Vozarević, direktni potomak slikara Lazara Vozarevića čije ime nosi Galerija: “Uvidom u finansijski izveštaj Galerije “Lazar Vozarević” pored “tričavih” 14,5 miliona dinara za fasadu i 2,3 miliona za police u depou, direktor galerije Milan Marinković je napisao finansijski plan u kome je za odlazak i dolazak sa posla za četiri zaposlena, odvojio 160 000 dinara (13 500din) za mesečnu kartu iako je pola zaposlenih iz Sremske Mitrovice.

Zašto toliko onda grad ne daje školarcima za mesečnu kartu, ako je tu sve po zakonu? Za četiri zaposlena radnika koja, kako je sam napisao u planu, imaju 0-10 godina staža (dvoje zaposlenih) i od 10-20 godina drugih dvoje zaposlenih, odredili su 600 000 dinara za Jubilarne nagrade, i gle čuda svih četvoro u ovoj godini! Tako ispada da svaki zaposleni dobija po 150 000 din. za jubilarnu nagradu.

Molim da nam se javi neko od zaposlenih u državnoj ustanovi ko je za svojih 10/20 godina dobio 150 000 din!? Pored stavke dolazak-odlazak s posla u mesečnom iznosu od 13 500 din.(160 000 godišnje) ubacuje i stavku “javni prevoz” ( koji je za Sr. Mitrovicu i okolinu samo autobuski) u iznosu od 550 000 din. Kakav je to javni prevoz? I pored 10 izlobi, za informisanje javnosti izdvojio je 0 dinara a u 2020. god. za 6 izložbi (neodržanih zbog pandemije) 120 000din! Ko je ovde normalan!?” Odgovore na ova pitanja nismo dobili jer se većina direktora, načelnika-zamenika načelnika, zamenika direktora( kojih ima isto koliko i direktora) nije pojavilo na Skupštini i samim tim ove važne stavke ostale su nerazjašnjene i odbornicima i građanima koje zastupamo.

Umesto odgovora na sva ova pitanja o skandaloznom trošenju budžetskog novca kroz ovu ustanovu, koju i publika i umetnički krugovi pamte kao jednu od eminentnijih Galerija ex-JU prostora, za govornicu je izašao gospodin Zoran Miščević i rekao da nije u stanju da popamti sva naša pitanja i na ista da odgovor, kao i da nas obavesti da ne treba stalno da diskutujemo i pitamo da bi zaradili našu odborničku naknadu,” ona nam sleduje pa sleduje”. Ovaj bahati komentar, oličenje pop demagogije, koji poručuje da smo kao Grupa građana nemoćni da donosimo i utičemo na bilo kakve odluke u Skupštini, bio je ujedno i poziv da se odbornicima vladajuće većine pridružimo u njihovom poslušničkom vegetiranju.

Nažalost to je bio jedini znak života SNS kadra, koji su se izgleda po direktivi pravili mrtvi za sva naša pitanja i brigu za nepotrebno bacanje budžetskih sredstava.

Oslobađanje medija, zaglavljenih u jednoumlju autokratskog režima, predstavlja jedan od naših glavnih programskih ciljeva, a dok se to ne desi, mi nastavljamo da vas o našem radu i borbi detaljno informišemo. Nadajući se danima kada će prenosi skupštine biti vidljivi i dostupni svim našim sugrađanima, partite nas na našoj stranici https://gradzasvenas.rs/

Leave a Response